spionage

Vijf mogelijke spionageschepen voor Belgische kust

Ook vissersschepen (themabeeld) kunnen uitgerust zijn met spionagemateriaal.© Peter Hilz

De voorbije zes maanden zijn in onze Noordzee minstens vijf niet-militaire schepen voorbij gevaren waarvan onze veiligheidsdiensten vermoeden dat ze betrokken zijn bij spionage. Dat bericht de VRT-nieuwsdienst zaterdag op basis van de Cel Maritieme Beveiliging. Daarbij wordt ook naar vissersschepen gekeken.

Belga

“Vandaag is spionage moeilijker te detecteren. Waar er vroeger vooral onderzoeksvaartuigen of militaire schepen gebruikt werden, zien we nu vaker niet-militaire schepen”, zegt Thomas De Spiegelaere, woordvoerder van de Cel Maritieme Beveiliging, aan VRT NWS. “Het gaat bijvoorbeeld om koopvaardijschepen, maar het kunnen ook vissersvaartuigen zijn. Dat maakt de detectie veel moeilijker. We zien dan dat die plots trager beginnen varen.”

Ook het kabinet van minister van Justitie en van Noordzee Paul Van Tigchelt (Open VLD) bevestigt deze trend. “Zo hebben bijvoorbeeld Chinese baggerschepen een dubbelstatuut en kunnen zij naast economisch ook voor militair gebruik ingezet worden. Dat maakt detectie natuurlijk niet makkelijker.”

De Belgische veiligheidsdiensten houden bijvoorbeeld de Russische rederij Norebo in het oog, die niet onbesproken is. Het Russische vissersbedrijf telt meer dan veertig schepen, die vissen naar kabeljauw en koolvis in de Noorse Zee, de Barentszzee of de Stille Oceaan. Eén van de schepen van Norebo – de Taurus – werd in het verleden in verband gebracht met spionage, toen het eind 2022 “ongewone bewegingen” maakte die samenvielen met het opduiken van Amerikaanse onderzeeërs.

De Cel Martieme Beveiliging bevestigt dat de schepen van deze rederij ook bij ons worden opgevolgd. Het gaat bijvoorbeeld om de ‘Kapitan Sokolov’ dat al meermaals in de Noordzee werd gespot. “Het is een schip met heel veel technologie aan boord, die zowel voor visserij als mogelijk ook voor spionageactiviteiten kan worden gebruikt”, aldus De Spiegelaere. Norebo zelf ontkent elke betrokkenheid bij spionage.