RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Fouilleren en kaartjes

Begrip voor maatregelen bij Dodenherdenking, maar niet voor protest

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de Nationale Dodenherdenking vorig jaar. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Maximaal 10.000 toeschouwers, fouilleren voor entree en een verbod op vlaggen en borden. De maatregelen voor de Nationale Dodenherdenking op de Dam zijn dit jaar aangescherpt. Begrijpelijk, vindt een grote meerderheid van het RTL Nieuwspanel, maar 'verschrikkelijk' dat het nodig is.

"Veiligheid boven alles", zeggen panelleden over de maatregel om toeschouwers te fouilleren voor ze de Dam op mogen. Over eventuele (luide) protesten tijdens de herdenking is 95 procent van de panelleden het ook eens: daar is géén begrip voor.

"Ik ben mij er zeer van bewust dat de maatregelen die wij treffen verder gaan dan andere jaren", schrijft burgemeester Femke Halsema op LinkedIn. Het maximum aantal toeschouwers en het fouilleren zijn namelijk nieuwe regels.

Gratis
Lees ook:
Gratis kaartjes Nationale Dodenherdenking te koop aangeboden, Marktplaats verwijdert advertenties

De burgemeester benadrukt wel dat er geen algemeen demonstratieverbod geldt, maar dat eventuele protesten buiten zicht- en hoorafstand van de officiële herdenking moeten plaatsvinden.

'Verschrikkelijk dat het nodig is'

Uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel blijkt dat er begrip is (72 procent) voor het beperken van het aantal toeschouwers in Amsterdam, al geven mensen aan het 'jammer' of 'verschrikkelijk' te vinden dat extra regels nodig zijn. 

Wat betreft het fouilleren van bezoekers is er nog meer begrip. 86 procent van de panelleden zegt dit een goede maatregel te vinden. Veel voorstanders geven als reden: "Veiligheid boven alles." Tegenstanders van deze maatregel vinden dat fouilleren geen nut heeft en verwijzen daarbij naar bijvoorbeeld fouilleren bij voetbalstadions. 

'Onverstoorbaar
Lees ook:
'Onverstoorbaar herdenken': hoe beperk je paniek bij dodenherdenking?

Opvallend is dat slechts 7 procent aangeeft naar een georganiseerde herdenking toe te gaan. 81 procent van de panelleden herdenkt thuis of op de plek waar hij of zij op dat moment is.

Geen protest welkom

Panelleden kunnen ondertussen weinig begrip opbrengen voor protesten dit weekend, met name vandaag op 4 mei. 95 procent heeft geen begrip voor een luide demonstratie tijdens de herdenking, 81 procent heeft geen begrip voor het meenemen van een Palestijnse of Israëlische vlag en 97 procent heeft geen begrip voor schreeuwen tijdens de herdenking.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam neemt maatregelen op 4 mei, dit doen andere gemeenten

Er is iets meer draagvlak voor het dragen van een T-shirt met een statement, bijvoorbeeld met 'Free Palestina'. 22 procent van de panelleden geeft aan hier wel begrip voor te hebben.

Op 5 mei is er iets meer begrip voor eventuele demonstraties, al blijft de meerderheid tegen. De algemene tendens is dat men het 'niet respectvol' vindt om op 4 of 5 mei te demonstreren.

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd op 1 en 2 mei maart onder ruim 18.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 43.000 leden.

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!