Terug naar de krant

Rode leugens

Leeslijst column Carolina Trujillo
Leeslijst

Door allerlei media worden we nu gewaarschuwd voor nepnieuws van de Russen, met trollenlegers zouden die eropuit zijn verkiezingen te beïnvloeden. Welke dan ook. Ik had liever gezien dat onze media ons waarschuwden voor nepnieuws van eigen bodem. Zoals toen Yesilgöz ons het nareis-op-nareisspook presenteerde. Daarmee werden verkiezingen niet alleen beïnvloed, maar werd ook een werkende regering ontmanteld. Er bleken achteraf in 2023 tien nareizigers op nareizigers in Nederland toegelaten te zijn. Worden we gewaarschuwd voor nieuwe leugens uit die trollenfabriek? Neen, want dat heet een denktank.

Caroline van der Plas zat dinsdag bij Op1 haar eigen virale nepnieuws te verspreiden: dat onze boeren voedsel produceren. Als voorbeelden noemde ze kwark, zuivel, vlees en eieren, wat weer blootlegde dat Caroline veeboeren bedoelt als ze het over boeren heeft. Alle maïs, soja en graan die dieren in de veehouderij gevoerd krijgen, moet ergens worden geoogst. In calorieën uitgedrukt produceren onze veeboeren geen voedsel, maar verspillen dat. Onderaan de streep importeert Nederland dankzij de veehouderij veel meer voer dan het exporteert. Toch mag deze coalitiepartner overal ongehinderd haar nepnieuws uitrollen: wat produceren onze veeboeren? Voer! Ik heb nog niet meegemaakt dat een talkshowpresentator Caroline met de feiten confronteerde. Ook die van dinsdag deed dat niet, die liet haar zelfs schitteren met: „Voor elke koe die in Nederland verdwijnt, komen er elders op de wereld twee terug die meer uitstoot produceren ook.” Naar waar ze dat vandaan had, werd niet gevraagd. Ik wist intussen niet of ik naar Mindf*ck of naar Op1 keek. Russische trollenlegers die ons onder nepnieuws willen bedelven, mogen wel wat in huis hebben.

Dan Wilders, de derde ruiter van de coalitie. Die heeft 23,5 procent van de Nederlandse kiezers laten geloven dat alle problemen door migranten worden veroorzaakt én dat 23,5 procent de meerderheid van een bevolking is. Nederland is vol, zegt hij, maar niet omdat de helft van het landoppervlak aan de eerdergenoemde veehouderij is vergeven. Ook niet omdat hier 100 miljoen kippen, 11,3 miljoen varkens, 3,9 miljoen koeien en 467.000 geiten in onze huizen wonen en genoeg stikstof produceerden om een bouwstop te veroorzaken. Nee, woningtekort komt door migranten en die gaat Wilders wel even wegtoveren als Caroline klaar is met haar koeientruc.

Van Omtzigt hebben we qua virale leugens niet veel te vrezen. Om ons voor het karretje van zijn nepnieuws te kunnen spannen, is hij veel te bedachtzaam. Voor viraal gaan maakt hem dat te langzaam, helemaal als hij omringd is door coalitiepartners met de leugen in de turbostand. Wat ik niet begrijp, is waar onze politici of de media die deze berichten verspreiden bang voor zijn als ze op de alarmtrom slaan over Russische trollenlegers, waarschijnlijk voor concurrentie.

Carolina Trujillo is schrijfster.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 3 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in