RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Groot-Brittannië

Boris Johnson weggestuurd bij stemlokaal om door hemzelf ingevoerde wet

Boris Johnson (archieffoto). Beeld © The Canadian Press / Justin Tang

De Britse oud-premier Boris Johnson is weggestuurd bij een stemlokaal toen hij zijn stem probeerde uit te brengen voor de lokale verkiezingen. Volgens Britse media had hij niet de juiste identificatie bij zich. Saillant detail: Boris Johnson had in zijn tijd zelf de wetten voor identificatie bij verkiezingen aangescherpt.

Het Britse Skynews schrijft dat Johnson, die van 2019 tot 2022 premier van Groot-Brittannië was, geen ID-kaart met een foto bij zich had toen hij in het district South Oxfordshire wilde stemmen. Sinds 2022 is dat verplicht, een verandering in de wet die door Johnson zelf werd doorgevoerd.  

Tegen stemfraude

Die wetswijziging leidde destijds tot veel kritiek, omdat die tot extra kosten zou leiden voor vooral armere mensen en migranten. Maar volgens de regering-Johnson was hij nodig om stemfraude tegen te gaan.

Een woordvoerder van Johnson wil niet bevestigen noch ontkennen dat de oud-premier bij het stemlokaal is weggestuurd. Wel laat hij weten dat het Johnson is gelukt om zijn stem nog dezelfde dag uit te brengen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS