Direct naar artikelinhoud
Meningsuiting

SGP haalt Finse homo-criticus naar Nederland

Päivi Räsänen, uitgenodigd door de SGP, betoogde eerder dat homoseksualiteit met therapie te verhelpen zou zijn.Beeld ANP / AFP

De Finse ex-minister Päivi Räsänen vindt dat homo’s fout en zondig zijn en ook dat ze dat gewoon mag zeggen. Justitie in Finland vindt van niet. Vrijdag komt ze naar Nederland, op bezoek bij de SGP.

Als je het de SGP vraagt, dan wordt de Finse Päivi Räsänen vervolgd omdat ze een bijbelcitaat tweette. Vraag je het de Finse procureur-generaal, dan is er iets meer aan de hand: Räsänen vroeg zich in 2019 op X, destijds Twitter, hardop af waarom de Finse Lutherse kerk eigenlijk de Pride-week steunde. Ze zei in dat bericht dat homoseksualiteit een schande en een zonde was, en plaatste daarbij een plaatje van een bijbelcitaat waaruit dat volgens haar blijkt.

Ze schreef ook, in 2004, een artikel waarin ze betoogde dat homoseksualiteit een afwijking is en gaf een interview waarin ze dezelfde opvattingen bezigde, plus de opvatting dat de ‘afwijking’ met therapie te verhelpen zou zijn.

Haatzaaien

Deze vrijdag treedt deze 64-jarige vrouw op in de Sint-Janskerk in Gouda, op zaterdag is ze in de Ichthuskerk op Urk. Op beide plekken komt ze op uitnodiging van de SGP, die met Räsänen zelf van mening is dat er in deze zaak maar één ding een echte schande is, en dat is dat Räsänen vervolgd wordt om haar religieuze overtuigingen.

Bij de Staatkundig Gereformeerde Partij vrezen ze dat ze binnenkort helemaal niks meer kunnen zeggen. Ze hebben zelf ook een nogal stevige mening over homoseksualiteit. In het huidige politieke klimaat vrezen ze dat ze met die opvattingen binnenkort ook als haatzaaiers voor de rechter staan, ook al geeft de zaak-Räsänen daar voorlopig geen enkele aanleiding toe.

“Als je meteen ‘hatespeech’ zegt over een mening die haaks staat op die van jezelf, hol je de meningsvrijheid uit”, zegt SGP-voorman Chris Stoffer. Bert-Jan Ruissen, de lijsttrekker van de SGP bij de komende Europese verkiezingen, is het maar al te zeer met Stoffer eens. Ruissen verzet zich tegen een wetsvoorstel van de Europese Commissie dat haatzaaien verbiedt. “Alles zou eronder kunnen vallen. Er moet ruimte blijven voor een bijbels geluid. Niet voor onszelf, maar omdat we ervan overtuigd zijn dat de samenleving niet zonder deze boodschap kan”, zegt hij.

Een gewillig oor

Päivi Räsänen is niet zomaar iemand in Finland. De vrouw, arts van beroep, was voorzitter van de christendemocratische partij tussen 2004 en 2015. Ze was ook, tussen 2011 en 2015, minister van binnenlandse zaken. Destijds was al wel bekend dat ze er nogal conservatieve opvattingen op nahoudt. Ze had eerder op televisie gezegd dat ‘homoseksuelen heel goed weten dat ze uit christelijk perspectief iets fout doen’. Dat leidde tot duizenden opzeggingen bij de Lutherse kerk. De tweet uit 2019 zette Justitie op haar spoor.

Sindsdien is ze al in twee instanties vrijgesproken, door een lagere rechter en in hoger beroep. De zaak kreeg veel aandacht in binnen- en buitenland en werd steeds meer een testcase voor de vraag waar vrijheid van meningsuiting ophoudt en waar haatzaaien begint. Dat is de reden dat de Finse Justitie nu ook aan het hof vraagt of de uitspraken wel of niet onder het begrip haatzaaien vallen.

Zelf zegt Räsänen dat ze niemand wil schofferen. De laatste keer dat ze bij de rechter moest komen, had ze ostentatief een Bijbel in haar handen en verklaarde ze ook dat ze niemand wilde kwetsen. “Ik wil mensen redden voor het eeuwige leven”, zei ze.

Räsänen zelf klaagt over de langdurige verdenking: de zaak loopt al sinds 2019. Haar opvatting dat hier de vrijheid van meningsuiting in het geding is, vindt een gewillig oor bij menig conservatief-christelijke groep in de wereld. Nu de Europese verkiezingen naderen, haalt de SGP haar naar Nederland.

Hoe ver de solidariteit reikt is trouwens twijfelachtig: de SGP’ers herhalen haar bericht op X niet. In plaats daarvan twitteren ze donderdag een bijbeltekst die gaat over vervolging: ‘Zalig zijn die vervolgd worden om der gerechtigheid wil’.

Lees ook:

Finnen verlaten Lutherse Kerk na homodebat

De Lutherse Kerk in Finland liep in 2010 leeg. In een week tijd lieten meer dan 25.000 Finse lutheranen zich uitschrijven uit het register van de nationale kerk. Aanleiding was een interview waarin Päivi Räsänen zei dat ,,homoseksuelen heel goed weten dat ze vanuit christelijk perspectief iets fout doen.’’