Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

Nieuws
Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 21:26 aangepast 22:00
Afbeelding
beeld anp

Gazprom eindigde 2023 met een verlies van 629 miljard roebel, omgerekend 6,4 miljard euro. Een jaar eerder boekte het energieconcern nog ruim 1,2 biljoen roebel winst.

Na het begin van de oorlog in februari 2022 probeerden Europese landen hun afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen. Tegelijkertijd kneep Rusland de toevoer van aardgas richting Europese bondgenoten van Oekraïne steeds verder af, wat in de zomer van 2022 tot recordprijzen voor de brandstof zorgde.

Om de energiecrisis te bezweren spraken EU-landen af hun gasreserves goed gevuld te houden. Dat zorgde in combinatie met milde winters voor een forse daling van de gasprijzen.

De omzet uit gas daalde vorig jaar met 40 procent, meldt Gazprom bij zijn jaarcijfers. Europa nam sinds de jaren zeventig niet zo weinig aardgas af uit Rusland, raamde het Internationaal Energie Agentschap. Binnen de Europese Unie importeren sommige landen nog wel rechtstreeks gas uit Rusland, zoals Hongarije.

Rusland probeert het wegvallen van een groot deel van de Europese afzetmarkt deels goed te maken door meer gas te exporteren naar China, dat zich formeel afzijdig houdt van de oorlog in Oost-Europa. Dat zou dit jaar al moeten leiden tot een 18 procent hogere gasexport via pijpleidingen dan vorig jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Utrechts bedrijf levert oorbeschermers tegen racelawaai Indy 500

Het Utrechtse gehoorbeschermingsbedrijf Alpine Hearing Protection heeft een exclusief contract in de wacht gesleept voor de Indy 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de VS.

Afbeelding

Roséproductie Duitsland op recordniveau, ten koste van rode wijn

Niet eerder werd er in Duitsland zoveel rosé geproduceerd. Vorig jaar maakten Duitse wijnboeren samen 1,1 miljoen hectoliter roséwijn. De groeiende productie van rosé gaat ten koste van rode wijn, meldt het Duitse Wijninstituut (DWI) vrijdag.

Afbeelding

Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

Afbeelding

Stakingen voor hoger loon in Duitse bouwsector gaan door

Werknemers in de Duitse bouwsector zetten hun stakingen door, meldt de grote vakbond IG BAU vrijdag. Afgelopen week werd het werk al neergelegd door ongeveer 12.500 bouwvakkers.

Afbeelding

Nederland en andere landen doen in brief oproep aan Israël

Een groep Westerse landen, waaronder Nederland, heeft een brief geschreven aan de Israëlische regering. Die wordt opgeroepen om zich aan het internationaal recht te houden.

Afbeelding

Minister Helder 'enorm teleurgesteld' dat Brazilië WK mag houden

Conny Helder baalt dat niet Nederland, België en Duitsland maar Brazilië het WK vrouwenvoetbal in 2027 mag houden. 'Ik ben enorm teleurgesteld. Dat was een zwaar bericht vanochtend', zei ze vrijdag tegen parlementaire journalisten.