RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gaza

Studentenprotesten VS hardhandig uiteengeslagen: dit is waarom de politie nu ingreep

Politieagenten arresteren pro-Palestina-demonstranten in Los Angeles vandaag. Beeld © Editorial / AFP

De politie door heel Amerika lijkt klaar te zijn met de aanhoudende protesten van studenten die op hun universiteitscampus aandacht vragen voor de oorlog in Gaza. Agenten in Los Angeles arresteerden vandaag meer dan 130 actievoerders en schoten daarbij volgens getuigen rubberen kogels af.

Ook in andere steden zijn kampen ontruimd. Correspondent Erik Mouthaan beantwoordt vijf vragen.

1. De protesten in de VS zijn al even bezig. Wat is de aanleiding om ze nu op te breken?

De universiteiten hebben er genoeg van. Ze wijzen erop dat er in sommige gevallen geweld is gebruikt. Zo vernielden studenten maandag in New York ramen en meubilair van een gebouw dat ze bezet hielden. 

Ook werden de tentjes die eerst waren neergezet door demonstranten verstevigd met houten pallets en objecten die als wapen gebruikt zouden kunnen worden.

President
Lees ook:
President Israël: 'Universiteiten VS worden besmet met haat en antisemitisme'

2. Wat zeggen de studenten er zelf over?

De pro-Palestijnse groepen zijn woedend over het politieoptreden. Zij vinden dat zij geen regels hebben overtreden, en dat juist universiteiten plekken zijn waar protest mogelijk moet zijn. 

Ook claimen de organisatoren van de demonstraties dat het juist pro-Israël activisten zijn die geweld inzetten als middel. Gisteren werden in Los Angeles inderdaad houten voorwerpen en vuurwerk gegooid naar studenten met een Palestijnse sjaal om. 

3. Wat voor effect heeft dit op de colleges?

Die zijn al zo goed als klaar. Het academisch jaar eindigt in mei. De universiteiten bereiden zich nu voor op afstudeerceremonies, en daarvoor willen ze ook hun campus vrij hebben van protest-tenten. 

4. Hoe kijken de Amerikanen naar deze protesten?

Veel mensen maken zich zorgen over bezettingen van gebouwen en hebben het gevoel dat de beweging radicaliseert. Maar andere Amerikanen vinden dat de studenten het recht hebben op actie te voeren. Met name jonge democraten zijn het eens met de actievoerders dat er geen financiële of militaire steun meer naar Israël moet. Het land is, kortom, verdeeld. 

VN:
Lees ook:
VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden, gaat decennia duren

5. Wordt dit ook een thema in de verkiezingen?

Als de protesten aanhouden wel. Donald Trump spreekt van 'anarchie' in de grote steden en 'radicaal links gedachtegoed op onze opleidingen'. Hij verspreidt het beeld dat de grote steden gevaarlijk zijn en Joe Biden te zwak is om de orde te herstellen. 

Biden zag zich vandaag genoodzaakt om een ingelaste speech over het onderwerp te houden. Hij verklaarde dat demonstreren een groot recht is in de VS, maar dat het niet betekent dat je gewelddadig of antisemitisch mag zijn. 

Bekijk ook: Spanning op universiteiten VS: pro-Palestijnse studenten opgepakt

02:49
De demonstranten willen dat hun universiteiten zich uitspreken tegen het geweld in Gaza.
Bron: RTL Nieuws / Erik Mouthaan