RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Onweer, hagel en regen

Veel overlast door noodweer, weercode overal ingetrokken

Bij een woonboerderij in Lierop is mogelijk bliksem ingeslagen. Beeld © Dave Hendriks / SQ Vision Mediaprodukties

Het noodweer dat vannacht over het land trok, zorgde op verschillende plaatsen voor problemen. Zo waren er meerdere blikseminslagen, is de A2 bij Meerssen dicht en staan straten en kelders onder water. Code geel werd vannacht door het KNMI beëindigd. Vanaf 01.30 uur vannacht gold overal in Nederland weer code groen. Ook zijn er geen weerwaarschuwingen meer van kracht.

In Huizen (Noord-Holland) sloeg de bliksem in in een woonhuis. Volgens het lokale medium Geldrop-Mierlo 24 sloeg de bliksem ook in bij meerdere huizen aan de Dagpauwoog in Mierlo. Dakpannen braken daardoor af en vielen op straat en een deel van de wijk kwam zonder stroom te zitten.

Brand in Lierop

In Lierop (Noord-Brabant) brak brand uit in een woonboerderij, dat een rieten dak heeft. De brandweer zei tegen RTL Nieuws rekening te houden met blikseminslag. De bewoners hebben het huis op tijd kunnen verlaten en er zijn geen gewonden. 

Hieronder zie je de beelden van de brand in de woonboerderij:

Brand in woonboerderij Lierop, brandweer houdt rekening met bliksem

00:26
De grote brand in Lierop.

In onder andere Ede en Bennekom vielen grote hagelstenen en zo veel regen dat er straten onderliepen, zoals te zien is in deze video:

In beeld: flink onweer met grote hagelstenen in delen Nederland

00:27

In Venlo liepen meerdere straten in het centrum onder. Mensen stonden daar tot hun knieën in het water. De brandweer riep mensen in de omgeving van Venlo op niet te bellen als ze wateroverlast in hun kelder of woning hebben, omdat de brandweer te druk was met andere meldingen. "Alleen bellen bij gevaarlijke situaties die niet kunnen wachten", zei de brandweer Limburg-Noord.

Verslaggever Eefke Pennings van Omroep Venlo maakte deze beelden:

Ook in Berg en Terblijt, in de buurt van Maastricht, zorgden water en modder voor overlast. De modderstroom heeft voor schade gezorgd aan huizen in de Lindenstraat. Volgens de veiligheidsregio is gisterenavond door het noodweer 'een hele grote hoeveelheid water' weggestroomd uit een waterbuffer en is de straat overstroomd.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei bij L1 Nieuws dat in de straat werkzaamheden werden uitgevoerd en dat het nu behoorlijk beschadigd is door het water. Het water heeft ook schade veroorzaakt aan een aantal woningen. Hoe groot die schade is, is niet bekend. Wel zei hij bij de lokale omroep dat er geen direct gevaar is voor de omgeving.

Op Schiphol stonden vliegtuigen kort stil. Een journalist van RTL Nieuws die aan boord was van een van de toestellen, zegt dat volgens de piloot gewacht werd met taxiën tot het noodweer minder was. Ook op Eindhoven konden korte tijd geen vliegtuigen landen. Drie toestellen weken uit naar Amsterdam of Brussel.

De A2 is tussen knooppunt Kruisdonk en Meerssen dicht omdat er te veel water op de weg ligt. Het verkeer wordt daar omgeleid.

Problemen op het spoor

Tussen Weert en Roermond reden door een blikseminslag geen treinen. Tussen Sittard en Maastricht reden minder treinen door wateroverlast, daar is de overlast inmiddels voorbij.

In Gelderland is overlast ontstaan in Voorthuizen. Daar zijn straten ondergelopen door de hevige regenval. De brandweer is volgens Omroep Gelderland ingezet omdat kelders van huizen vollopen met water.

Noord-Brabant en Limburg moeten tot vanochtend 11.00 uur rekening houden met mogelijke wateroverlast.

Onweer
Lees ook:
Onweer houdt huis in midden en zuiden van het land, code geel tot vanavond laat