Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Ga het zien in Vlissingen: WO2 IN KLEUR

column oscar garschagenHet is een foto waar je naar blijft kijken. Wat zou die vrouw in klederdracht in hemelsnaam bespreken met die Duitse militair met wie zij zichtbaar gemütlich een bakje koffie doet? Of anders die foto van een groepje jonge Duitse soldaten die ver van huis schuchter poseren met een paar opgewekt ogende Hollandse meiden. En dan die in bezet Volendam kuierende SS’ers. Alsof ze op vakantie in zonnig Nederland zijn en een palinkje gaan verorberen.

  1. Bethlehem gesloten voor Jozef en Maria
    PREMIUM
    column oscar garschagen

    Bethlehem gesloten voor Jozef en Maria

    Als de Joodse timmerman Jozef en zijn hoogzwangere Maria dezer dagen naar Bethlehem zouden reizen dan is de kans heel klein dat de Messias zondag in dat armoedige Palestijnse stadje wordt geboren. Vanuit Israëlisch Nazareth zouden zij met de juiste papieren vlotjes zuidwaarts kunnen rijden over de speciale wegen, die voor Palestijnen verboden zijn. Maar bij Checkpoint 300 bij Rachel’s Graf in Bethlehem zou het Joodse paar worden tegengehouden.
  2. Hoezo géén draagvlak voor Borssele 2 en 3?
    PREMIUM
    column Oscar Garschagen

    Hoezo géén draagvlak voor Borssele 2 en 3?

    Aan ons Zeeuwen is nooit iets gevraagd over kernenergie. Hoezo draagvlak? Jullie walsen met die nieuwe kerncentrales over ons heen. Stop met politieke spelletjes. Ook op de derde voorlichtingsavond over de komst van nieuwe kerncentrales waren Haagse ambtenaren Jettens koppen van jut. Vooral ambtenaar Marco moest incasseren. Droogkloterig deed de Loosdrechtenaar zijn best, maar hij kwam niet tussen de scherp gebekte tegenstanders van atoomstroom die op verontwaardigde toon zijn voorlichtingswerk onmogelijk maakten.
  3. ‘Gosternokke, seksoverlast teistert Zeeuwen’
    PREMIUM
    column oscar garschagen

    ‘Gosternok­ke, seksover­last teistert Zeeuwen’

    Waar zijn de duinen anders voor dan seks, lacht W. als ze bij het ontbijt deze krant openslaat. Jij kent die plekken bij Oranjezon vast en zeker ook? Die vraag voelde ik al aankomen toen de Veerse ‘geen seks-borden’ brekend wereldnieuws werden. ‘Gosternokke, seksoverlast teistert Zeeuwen’, las ik zelfs op Twitter. Nou, ja, mmm, ik heb daar geen actieve herinnering meer aan, probeer ik met de overtuigingskracht van een vlo. Ja, ja, is haar gespeeld jaloerse reactie.