Hoe breng je oorlog ter sprake bij kinderen en jongeren? Deze drie jeugdboeken zijn een goed begin

Recensie
In Wat ons nog rest volgen we een 17-jarig meisje in het Berlijn van april 1945. In de verwoeste stad hoort ze dat de Russen eraan komen. Het rommelen van de artillerie in het oosten klinkt elke dag dichterbij. Om haar heen heerst angst, chaos en onzekerheid. Waar is ze veilig? Iedereen probeert te overleven en tussendoor komen de bewoners bij elkaar in de schuilkelders tot de bombardementen voorbij zijn.
Annette van der Plas
donderdag 2 mei 2024 om 19:00
Van links naar rechts: Wat Ons Nog Rest door Aline Sax, Ze Kwamen Ons Halen door Martine Letterie, In Oorlog door Arend van Dam.
Van links naar rechts: Wat Ons Nog Rest door Aline Sax, Ze Kwamen Ons Halen door Martine Letterie, In Oorlog door Arend van Dam. beeld getty, Davidsfonds, Leopold, Van Holkema & Warendorf

Wanneer de schuilkelder geen uitkomst biedt

Bij het doorbladeren van dit aangrijpende, beklemmende boek valt meteen de leegte van de bladzijden op. De zinnen zijn kort, de taal is beknopt, eenvoudig en poëtisch en over elke zin lijkt nagedacht. Ondanks de 238 bladzijden is het verhaal daardoor snel uit, maar zo beknopt als het is, zo groot is ook de impact op de lezer.

Juist de bijzondere versvorm (verhalende poëzie) en de beknopte taal zorgen ervoor dat je meegezogen wordt in de gebeurtenissen. De zinnen hameren de rauwheid en gruwel van de oorlog erin.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
WonTon de kat van de Chop Suey Bookshop in Richmond

Schrijvers en snorharen: wat hebben katten toch met boeken te maken?

Katten in bibliotheken, katten in romans en katten als obsessie van schrijvers. De winkels liggen vol met poezenboeken. Wat hebben katten toch met boeken te maken?

Annie Jacobsen schreef als defensiespecialist een boek over kernoorlogen.

Is een beperkte kernoorlog mogelijk? 'Nou, eigenlijk niet', zeggen Amerikaanse militaire deskundigen

Miljarden doden en een lange, ijskoude, nucleaire winter. De aarde herstelt, maar zonder mensen. Dat voorspelt Annie Jacobsen in haar boek ‘Kernoorlog’. Ze sprak tientallen beleidsmakers, die allemaal somber zijn.

Als Donald Trump straks weer het Witte Huis betrekt, kon de Amerikaanse democratie wel eens ter ziele gaan.

Je zou het niet denken, maar het verzet tegen gelijke rechten in de VS woedt al eeuwenlang

Denkt iemand misschien dat Amerika niet alleen het land is van de onbegrensde mogelijkheden, maar ook van gelijke behandeling van iedereen? Nou, vergeet het maar, stelt Amerikakenner Kenneth Manusama.

'Dat we de handen vol zouden krijgen aan Siem konden we niet van tevoren weten.'

Het gezin Van Heijningen was toe aan een hond, dachten ze. Siem overtrof de stoutste verwachtingen

Siem de Verschrikkelijke heet zijn Instagramaccount. Annemarie is zijn bazin en Michel een soort van baas. Als kruising tussen poedel, maltezer en shih-tzu bewaakt hij graag zijn identiteit. Nu in boekvorm.

Covers boeken

In deze twee thrillers komen verzwegen gebeurtenissen naar boven die leiden tot grof geweld

Over een gezellig familiediner kan bijna iedereen wel verhalen vertellen. Maar het kan ook vreselijk uit de hand lopen. Over dergelijke diners, die eindigen in drama en geweld, zijn twee thrillers verschenen.

Niet de poppetjes en de ophef, maar de waarden moeten in de politiek weer centraal staan, stelt Tom van der Meer.

Hoe verder in het gepolariseerde politieke klimaat? Een pleidooi voor minder ophef en meer idealen

Politiek draait niet meer om waarden, maar om ophef. Tom-Jan Meeus is pessimistisch, Tom van der Meer pleit voor de terugkeer van de ideologische middenpartij.