Een medewerker maakt het monument op de Waalsdorpervlakte schoon ter voorbereiding op de herdenking van 4 mei.
Volledig scherm
Een medewerker maakt het monument op de Waalsdorpervlakte schoon ter voorbereiding op de herdenking van 4 mei. © ANP

De menigte in stilte bij elkaar, kijkers zwijgend thuis, die ene koerier naast zijn scooter: dát is demonstreren

commentaarSommige demonstranten zoeken steeds radicalere middelen om hun boodschap kracht bij te zetten, maar de krachtigste demonstratie is toch elk jaar weer die waar een heel land twee minuten stil is, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.

37 reacties

  • S. van Beijnum

    1 week geleden
    @Abou Bakr Belhaj, dank u voor de toelichting. De overheid is natuurlijk geen persoon en naar mijn mening en observaties, is deze overheid er niet voor ons, maar alleen om ons te ge(mis)bruiken. Ik begrijp uw standpunt en heb daar weinig aan toe te voegen. Ik moet zeggen dat, sinds ik 2,5 jaar in het buitenland woon, dat ik veel geleerd heb (hier ben ik de vreemdeling) en ik zie ook veel beter wat voor zottigheid er zich afspeelt in Europa, de VS en de rest van de wereld.
  • Abou Bakr Belhaj

    2 weken geleden
    @S van Beijnum, met respect moet je verdienen bedoel ik dus niet dat ik iets moet verstoren of verpesten als ik het ergens niet eens mee ben. Integendeel, goed voorbeeld doet volgen. Ik bedoel alleen dat ik er het mijne van denk op het moment dat men met meel in de mond praat. In deze heb ik dus geen respect voor de hypocrisie van de overheid, maar wel voor alle mensen die destijds zijn overleden of op andere manieren hebben geleden.
  • Christa Tache

    2 weken geleden
    Ik heb ook moeite met een stelling “respect moet je verdienen” ik probeer toch altijd de ander respect te geven. Iemand respect geven die het in eigen ogen verdiend is wel heel makkelijk en heb je niets voor nodig. Verder kijk ik ook kritisch naar VS de haat naar westen heeft een achtergrond. Toch je kan alles vinden maar even bewust de tijd en stilte nemen om iets vreselijks dat toen gebeurd is te beseffen en les uit te trekken. Het is nodig en mooi dat veel dat ieder jaar doen.
  • S. van Beijnum

    2 weken geleden
    @Abou Bakr Belhaj, ik kan me wel in uw verhaal vinden, behalve de uitspraak dat respect verdiend dient te worden. Anderen dienen te allen tijde gerespecteerd te worden, al respecteren ze een ander niet. Dit betekent niet dat men over zich heen moet laten lopen, maar door een ander niet te respecteren verlaagt men zich tot hetzelfde niveau. Werkelijk respect hebben betekent voor mij om er boven te staan en me niet uit de tent te laten lokken door respectloos gedrag. Dit is soms lastig, dat wel.
  • Abou Bakr Belhaj

    2 weken geleden
    @charlotte veltman, ten eerste ben ik hier geboren, ten tweede bevestig je iets wat ik al had gezegd op een belerende toon. En ten derde heeft het land van mijn ouders meegevochten om Nederland te bevrijden. Liggen aardig wat Noord Afrikaanse soldaten op de militaire begraafplaats in Zeeland. Ik zal het hele coloniale verhaal maar achterwege laten, maar dat was de reden dat mijn voorouders voor dit land gestorven zijn. Respect dient verdient te worden