RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Op punt van vertrek

Veroordeelde drugscrimineel die nog 50 miljoen moet betalen in kraag gevat

Beeld © Openbaar Ministerie

De politie heeft een 53-jarige man aangehouden op verdenking van drugssmokkel en witwassen van grote sommen geld. Hij stond op het punt om naar Spanje te gaan. Ook zijn vriendin, een 52-jarige vrouw, is gearresteerd op verdenking van witwaspraktijken.

De belangrijkste verdenking: het smokkelen van een lading cocaïne van maar liefst 250 kilo naar de Spaanse stad Valencia. Daarnaast wordt de man verdacht van het voorbereiden van meer drugszendingen en het witwassen van 550.000 euro. 

Bij zijn arrestatie op maandag, ergens in de gemeente Stichtse Vecht, had hij ruim 20 gram harddrugs bij zich en een pistool. De man wilde die dag naar Spanje vertrekken, waar hij vaak was. Ook ging hij regelmatig naar Dubai en was hij nog weleens in Nederland. 

Gekraakte berichten

De politie ontdekte de criminele activiteiten van de man dankzij gekraakte chats van een versleutelde berichtendienst. Dat de man in dit onderzoek van de politie en fiscale opsporingsdienst FIOD opdook, is niet enorm verrassend. In 2013 werd hij namelijk al veroordeeld voor min of meer dezelfde misdrijven.

Antwerpse
Lees ook:
Antwerpse OM-baas: helft opgepakte drugscriminelen is Nederlands

Dat leverde hem een celstraf van 8 jaar op en een rekening van 50 miljoen euro. Dat bedrag hield hij volgens het OM over aan de drugshandel en afpersing waarvoor hij destijds werd veroordeeld. 

Veel cash geld

In het recente onderzoek is ook gekeken naar waar zijn vermogen is verstopt. De man en zijn familie lieten het breed hangen. Zo gaven ze veel geld uit aan het huren van auto's, hotels en restaurants. Ook ging er flink wat geld op aan cosmetische ingrepen en het bezoeken van grote evenementen. 

Al deze uitgaven werden in cash afgerekend, de man heeft namelijk geen geld op zijn eigen bankrekeningen staan. Daarvoor gebruikt hij andere - verder onschuldige - mensen, katvangers genaamd. De man zit voorlopig twee weken in voorarrest, zijn partner is wel weer vrijgelaten.