EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

Nieuws
De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden zich voor als westerse media en wasten nepnieuws over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne wit, zegt de buitenlanddienst van de EU (EEAS).
anp
donderdag 2 mei 2024 om 18:48
Afbeelding
beeld anp

Het netwerk omvatte minstens 23 websites met vertrouwd aandoende namen als de London Chronicle of de Boston Times. Maar daarachter zit geen degelijke Britse of Amerikaanse krant, maar een witwasmachine voor nepnieuws. Valse informatie, bijvoorbeeld een internetfilmpje over de aankoop van een kapitale villa van het Engelse koningshuis door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, wordt in een Engelstalig nieuwsbericht verwerkt. In die vertrouwenwekkende verpakking konden Russische trollen en diplomaten de nonsens vervolgens rondpompen, zegt de buitenlanddienst van de EU. Om die voor te schotelen aan lezers in Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Spanje.

Maar achter de ‘schijngevel’ die de propagandisten optrokken, was volgens de EEAS soms per ongeluk een glimp te zien van wat erachter schuilde. Een paar keer ging bijvoorbeeld het vertalen mis en kwam iets in Russisch schrift online. Bovendien bleken de ‘nieuwssites’ vrijwel gelijktijdig geregistreerd, vanaf twee internetadressen die op naam staan van een Russische overheidsinstantie. Ze gebruikten ook geregeld exact dezelfde verwijzingen en benamingen. Reden genoeg om aan te nemen dat het ‘schijngevelnetwerk’, zoals de EEAS het noemt, een ‘opzettelijke, gecoördineerde, manipulatieve poging is om een EU-publiek te bereiken’.

De buitenlanddienst van de EU speurt al langer naar misleidende informatie. De EEAS is extra waakzaam nu de Europese verkiezingen naderen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd al bekend dat hij een aanslag op zijn leven zou overleven, maar er wel slecht aan toe is.

Afbeelding

Mogelijk opzettelijke aanrijding Eindhoven, man in levensgevaar

Een 56-jarige fietser is donderdagmiddag aangereden in Eindhoven, mogelijk met opzet. Volgens de politie is de man er zo slecht aan toe dat gevreesd wordt voor zijn leven. De 58-jarige bestuurder van de bestelbus waarmee het gebeurde, is aangehouden en zit nog vast.

Afbeelding

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023 meer bouwvergunningen verstrekt voor vooral koopwoningen, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop op basis van de Mo..

Afbeelding

Poetin over offensief Charkiv: militairen creëren een bufferzone

De Russische president Vladimir Poetin stelt dat een verovering van de Oekraïense stad Charkiv geen deel uitmaakt van het plan van Rusland. De Russische militairen in de gelijknamige grensregio creëren volgens Poetin een 'bufferzone' voor de veiligheid van Rusland.

Afbeelding

Zo'n 150 mensen bij pro-Palestijns protest VU Amsterdam

Bij het gebouw van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam voeren vrijdag zo'n 150 pro-Palestijnse demonstranten actie, ziet een verslaggever van het ANP.

Afbeelding

Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie 'een complete kaalslag'.