Terug naar de krant

Sabrina Wittmann eerste vrouwelijke coach in betaald mannenvoetbal Duitsland

Leeslijst Nieuws
Voetbal Anno 2024 staat er voor het eerst in Duitsland een vrouw aan het hoofd van een team in het professionele mannenvoetbal. De 32-jarige Sabrina Wittmann gaat de mannen van FC Ingolstadt leiden. „Er is geen andere plek waar ik liever mijn debuut had gemaakt.”
Leeslijst

Voetbaltrainer Sabrina Wittmann is de eerste vrouw die een mannenteam in het Duitse profvoetbal gaat leiden. Ze werd donderdag voorgesteld op de sociale media van FC Ingolstadt, een club die op het derde hoogste niveau speelt. De 32-jarige Wittmann werkt al sinds 2009 bij de Beierse club en trainde tot deze week een team van jongens onder 19 jaar.

Donderdag gaf Wittmann een eerste training aan de mannelijke voetballers, ze blijft hen zeker tot het einde van dit seizoen coachen. Wittmann heeft de primeur om in Duitsland als vrouw in het mannenvoetbal te debuteren. Hoewel het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren in de lift zit qua populariteit, werken er nog zelden vrouwen in het mannenvoetbal - zeker niet als hoofdtrainer.

Wittmann volgt Michael Köllner op, die eerder deze week werd ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Ingolstadt staat momenteel elfde op de ranglijst. „Er is geen andere plek waar ik liever mijn debuut had gemaakt. Ingolstadt is iets heel speciaals voor mij, de club uit mijn geboortestad”, zegt Wittmann tegen het Duitse persbureau DPA. „Ik ben hier 19 jaar geleden begonnen als speler en heb hier mijn eerste stappen als coach kunnen zetten”.

Zondag staat Wittmann voor het eerst als trainer aan de zijlijn van het mannenteam, Inglostadt speelt dan tegen Waldhof Mannheim. „Wittmann kent onze club waarschijnlijk beter dan wie dan ook en is een Schanzer in hart en nieren”, zegt Dietmar Beiersdorfer, de directeur van Ingolstadt. „Ze wordt terecht door iedereen bij de club zeer hoog gewaardeerd.” Bij Nederlandse profclubs is er nog geen mannenteam geweest dat door een vrouw werd getraind.

Lees ook Coach April Heinrichs: ‘Doe je huiswerk. Ga een vrouw zoeken, zeur niet’
April Heinrichs (midden) won als bondscoach van de VS olympisch goud in 2004.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in