Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Hier wordt Bolle Jos voor vervolgd: van megatransport tot opdracht geven voor liquidatie

De meest gezochte man van Nederland, Jos Leijdekkers, wordt volgende maand bij verstek vervolgd voor grootschalige cocaïnehandel en het opdracht geven tot een liquidatie, zo bevestigt het OM. Maar wat vooral opvalt, is welke zaak vooralsnog níet ten laste wordt gelegd.

en
Op de dagvaarding tegen Jos Leijdekkers staan onder andere zes drugszaken.Beeld Sjoukje Bierma

De meest in het oog springende verdenking tegen Bolle Jos, zoals Brabander Jos Leijdekkers ook wel wordt genoemd, is dat hij opdracht heeft gegeven tot een liquidatie. Het beoogde doelwit daarvan zou de Utrechtse drugscrimineel Robin van Ouwerkerk zijn, de hoofdverdachte in de zaak rond de martelcontainers in het Brabantse Wouwse Plantage.

Begin 2020 zou Leijdekkers via versleutelde telefoons opdracht hebben gegeven tot de moord. Die ging om onbekende redenen niet door. Van Ouwerkerk was ongeneeslijk ziek en overleed in juni 2022 aan kanker.

Op de dagvaarding tegen Leijdekkers staan verder zes drugszaken, stuk voor stuk cocaïnetransporten. Het is niet precies duidelijk om welke partijen drugs het gaat.

Leijdekkers wordt vermoedelijk gelinkt aan onder andere een onderschept transport van 4200 kilo cocaïne in Antwerpen. De lading, met een straatwaarde van honderden miljoenen euro’s, zat in 2020 deels verstopt onder een partij bevroren inktvis. In zowel België als Nederland werden al verschillende betrokkenen veroordeeld.

Niet vervolg voor dood Naima Jillal

Opvallend genoeg wordt Leijdekkers níet vervolgd voor de verdwijning van Naima Jillal (52). Over de Amsterdamse, die werd gezien als een belangrijke speler in de wereldwijde cokehandel, bestaat het sterke vermoeden dat ze niet meer leeft. Ze zou verantwoordelijk zijn gehouden voor een mislukt cocaïnetransport. In het criminele milieu circuleren foto’s van de ‘godmother of coke’, waarop te zien zou zijn dat ze is gemarteld.

Toen de opsporingsdiensten Leijdekkers twee jaar geleden bovenaan de Nationale Opsporingslijst plaatsten, werd hij nadrukkelijk in verband gebracht met de verdwijning en dood van Jillal. Het stond symbool voor het excessieve geweld waarvan Leijdekkers wordt verdacht.

Aanwijzingen dat Leijdekkers betrokken zou zijn bij haar verdwijning zijn er nog steeds, maar die worden op dit moment niet sterk genoeg geacht voor een strafzaak. “Het onderzoek naar haar verdwijning is nog niet afgerond,” legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) uit.

Klopjacht nog in volle gang

Bolle Jos is ondertussen nog altijd spoorloos en de klopjacht op hem is in volle gang. Inmiddels is er een beloning van 200.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die naar de Brabander leidt.

Het vermoeden is dat hij de afgelopen jaren vooral ondergedoken zat in Turkije. Vorig jaar zomer vond daar een grootschalige klopjacht op hem plaats. Daarbij werden talloze arrestaties verricht. Onder andere zijn zwager werd opgepakt, evenals zijn voormalige rechterhand Isaac B. uit Rotterdam. In december belandde ook zijn oudere broer in een Turkse cel. Ook zaten zijn vader, moeder en zus kortstondig vast. Zij worden vervolgd voor het witwassen van geld dat afkomstig is uit drugshandel.

Inmiddels gaan er geruchten dat Leijdekkers is gevlucht, bijvoorbeeld naar een van de voormalige Sovjetstaten, Rusland of Syrië. Ook in Turkije zou nog altijd op hem en zijn vermeende organisatie worden gejaagd.

Het OM gaat daar niet meer op wachten. Begin dit jaar maakte justitie bekend dat het half juni hoe dan ook een rechtszaak zou gaan starten, of hij nu is gepakt of niet.