Direct naar artikelinhoud
Solar Duck zoekt zonne-energie op de wereldzeeën
column

Solar Duck zoekt zonne-energie op de wereldzeeën

Zonnepanelen moeten in de toekomst vooral op zee gaan drijven. Daar is immers veel meer ruimte. Het Nederlands-Noorse Solar Duck duikt in het diepe.

Zonne-energie oogsten vanaf zee of meren is hot. Het Nederlandse Oceans of Energy heeft zich op die markt gestort, om nog maar te zwijgen van Chinese concurrenten. Zeker op meren en stuwmeren dobberen inmiddels al miljoenen panelen. China zet hier groot op in. Het wil ook op dit terrein marktleider worden.

Bij meren en stuwmeren leveren zonnepanelen een dubbel voordeel op. Naast extra veel stroom omdat het water de panelen koeler houdt dan op land en zo efficiënter maakt, zorgen de panelen er ook voor dat er minder kostbaar zoet water verdampt.

Drie van de zes platforms van Solar Duck in aanbouw in Amsterdam. Volgende week gaan ze de Noordzee op.Beeld Solar Duck

Op zee zonnepanelen laten drijven is vele malen moeilijker. Daar moet je rekening houden met zware stormen en golven van tien meter hoog of meer. Koen Burgers, mede-oprichter van Solar Duck, denkt dat zijn constructie daar tegen bestand is. “Wij hebben platforms die tien meter boven water uitsteken. Zes drijvende driehoekige platforms vormen samen een basissysteem waar nog vele driehoeken aan gekoppeld kunnen worden. Grote golven kunnen onder de platforms door rollen. En als de golven hoger worden dan tien meter, worden ze ook langer en gaat de hele constructie op die golven meebewegen.”

Slimme materialen

In dat opzicht pakt Solar Duck het heel anders aan dan de Nederlandse concurrent Oceans of Energy. Die heeft platforms die nagenoeg pal op het water drijven. Veel golven spoelen daar overheen. “Onze constructie is wellicht duurder om te maken. Maar wij verwachten veel minder onderhoudskosten te hebben,” zegt Burgers.

Bovendien mikt Burgers nog op een flinke kostendaling. “We hebben in Amsterdam zes driehoeken gemaakt in tien maanden. Inmiddels zijn we ze ook in Japan aan het bouwen en daar is het tempo al één driehoek in de drie weken, en ook dat kan nog sneller. Bovendien kunnen we met slimme materialen flink kosten besparen.”

Chinese kopie

Een indirecte bevestiging dat Solar Duck een kansrijke aanpak heeft gekozen kreeg het bedrijf van een Chinese concurrent. Burgers: “Die diende een patentaanvraag in waarbij wij onze eigen tekeningen terugzagen... Wij sturen klanten van dit bedrijf dan maar een brief waarin we ze waarschuwen voor onze patentclaim.”

Toch is Burgers niet uit op claims. “We werken liever samen met Chinese collega's. Bij ons werken nu zestien nationaliteiten, onder wie een paar heel slimme Chinezen. Laten we daarvan leren dat samenwerken beter is.”

Noorse doortastendheid

Solar Duck is nog geen vier jaar geleden opgericht en heeft toch al enorme constructies gebouwd die in Velsen-Noord klaar liggen om naar de Noordzee te worden gesleept. Dat tempo is mede te danken aan Noorse investeerders. Burger: “Die zijn wat assertiever als het om grote investeringen in zonne-energie gaat. Je zag dat ook bij de presentatie van een project van ons in Italië. Daar was de Noorse ambassade prominent aanwezig.”

De snelle ontwikkeling is ook te danken aan mede-oprichter Olaf de Swart. “We werkten, net als nog twee andere mede-oprichters, vier jaar geleden nog bij Damen Shipyards. Daar hebben we veel kennis opgedaan over de offshore-industrie. Olaf had bovendien al zo'n tien jaar geleden in de gaten dat de kosten van zonnepanelen veel sneller daalden dan die van windturbines. Dus begon hij na te denken over offshore zonnepaneelsystemen,” vertelt Burgers.

Tussen de windturbines

De zes driehoeken in Velsen zijn bedoeld om het systeem in de praktijk te testen. Zij komen op 12 kilometer uit de kust voor Scheveningen te liggen. Maar Solar Duck heeft er zoveel vertrouwen in dat ook al wordt gewerkt aan het eerste grote project in de Noordzee. Dat wordt uitgevoerd in samenwerking met het Duitse energiebedrijf RWE. Dat wil windturbines neerzetten in het plangebied Hollandse Kust West VII, 50 kilometer uit de kust voor Velsen. Tussen die turbines zullen dan de systemen van Solar Duck drijven.

Vincent Dekker schrijft over innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon. Vincent heeft ook een podcast, onder meer over warmtepompen – beluister die via deze link of zoek hem op via de bekende kanalen.

Lees ook:

Winterstormen krijgen de zonnepanelen op de Noordzee niet kopje onder

Een bescheiden groepje drijvende zonnepanelen heeft de storm Ciara en haar opvolgers prima doorstaan. De panelen effenen daarmee de weg voor wat in principe het grootste energieproject van ons land zou kunnen worden.