Direct naar artikelinhoud
ReportageEerste divisie

FC Dordrecht telt weer mee, en daar zijn de fans maar wat trots op

FC Dordrecht-speler John Hilton viert de overwinning op TOP Oss met supporters.Beeld Pro Shots / Shane Winsser

FC Dordrecht was jaren het lelijke eendje van de eerste divisie, maar dit seizoen is alles anders. De club staat vierde, met kansen op promotie. Wat zit er achter deze opleving?

Als FC Dordrecht-supporter Jan van Nieuwenhoven (75) een verklaring moet geven voor het huidige succes van zijn club, dit seizoen dé verrassing in de Keuken Kampioen-divisie (KKD), dan spreekt er nog steeds ongeloof uit zijn woorden. “Dit is ons echt overkomen”, stamelt Van Nieuwenhoven, voorzien van imposante lange, grijze haren, na de ochtendtraining van zijn grote liefde. “Het is voor mij echt een verrassing dat dit gebeurt.”

Achter Van Nieuwenhoven en andere fans liggen de broodmagere jaren van FC Dordrecht. Een club die na de degradatie in 2015 vrijwel altijd in de donkere krochten van de eerste divisie vertoefde. Begin 2020 stond zelfs het voortbestaan van de armlastige club, bivakkerend in een krakkemikkig en vervallen stadionnetje, op het spel. Van Nieuwenhoven: “We waren vaak al blij als we zeventiende werden, zodat we in ieder geval niet helemaal onderaan eindigden.”

Fris en aanvallend

Maar dit seizoen is alles anders. Met fris en aanvallend voetbal, waarbij de gemêleerde spelersgroep een hoge intensiteit aan de dag legt, is FC Dordrecht opgeklommen naar de vierde plek in de KKD. Vrijdagavond ontvangt het koploper Willem II, dat nog één punt nodig heeft voor promotie naar de eredivisie (zie kader). Dat dit aan de Krommedijk gaat lukken, is bepaald geen zekerheid.

Het Dordtse succes is geen toeval, benadrukt trainer Michele Santoni, terwijl hij met een waterijsje plaatsneemt in de zonovergoten dug-out van het inmiddels verlaten trainingsveld. “We hebben een goed beleidsplan, we zijn in dat plan blijven geloven en als je hard en goed met elkaar samenwerkt, dan krijg je uiteindelijk succes”, stelt hij kort en bondig.

Bij FC Dordrecht, dat vorig seizoen nog achttiende werd, valt veel terug te voeren op het jaar 2021. Niet alleen verwelkomde Hans de Zeeuw, sinds 2015 algemeen directeur bij de club, de nieuwe trainer Santoni, maar ook werd Leon Vlemmings aangesteld als innovatiemanager. In datzelfde jaar werd ook Energiek Dordt gepresenteerd, een beleidsplan voor vijf jaar dat niet alleen de sportieve ambities beschreef (in het seizoen 2025/2026 een plek bij de top 6 behalen), maar vooral ook hoe de club waardevoller wilde worden voor de stad en regio. Daaruit kwam vorig jaar ook ‘de eerste klimaatneutrale wedstrijd’ bij FC Dordrecht voort.

‘Ons stadion zit bij elke thuiswedstrijd weer vol’

Volgens Vlemmings moest de club meer gaan betekenen voor Dordrecht en de regio. Santoni: “Het bestaan van een betaaldvoetbalorganisatie gaat veel verder dan alleen het spelen van een wedstrijd. De kracht van voetbal is dat het mensen samenbrengt, verbindt. Als je wint, wil iedereen erbij horen. Dat zie je nu. Ons stadion zit bij elke thuiswedstrijd weer vol.”

Stoelen op de hoofdtribune in het stadion aan de Krommedijk in Dordrecht, zoals ze er begin 2020 uitzagen.Beeld Arie Kievit

Drie jaar geleden leek dat nog ondenkbaar. Santoni, een Italiaans-Nederlandse trainer die in het verleden werkzaam was bij onder andere Ajax, Almere City en ADO Den Haag, begon met vrijwel niets. “We moesten eerst een topsportklimaat en -cultuur creëren”, herinnert hij zich. “Dat was eigenlijk weg bij deze club. Maar ja, je kunt nog zo’n mooi plan hebben, je hebt wel de centjes nodig om het uit te voeren.”

De helpende hand kwam van Feyenoord, dat vorige zomer een hernieuwd samenwerkingsverband aanging. Behalve dat er dit seizoen vier Feyenoord-huurlingen ervaring opdoen in de eerste divisie heeft FC Dordrecht ook een assistent-trainer, oud-speler Pascal Bosschaart, en een inspanningsfysioloog gedetacheerd gekregen. Ook wordt er qua data en scouting informatie uitgewisseld met Feyenoord. “Feyenoord heeft ons proces in feite versneld”, vindt Santoni. Een tikje verbolgen: “Ik hoor iedereen zeggen dat wij Jong Feyenoord zijn, maar dat is helemaal niet waar. Maar vier van de 26 spelers komen van Feyenoord. En die vier spelen niet eens altijd.”

Dordrecht-speler Jop van der Avert gaat met een jonge fan op de foto na de overwinning thuis op TOP Oss.Beeld Pro Shots / Shane Winsser

En dat FC Dordrecht kritisch moet kijken naar elke euro die het uitgeeft, is nog altijd zo, weet Santoni. Hij wijst naar een nabijgelegen trapveldje. “Afgelopen zomer hadden we geen geld om op trainingskamp te gaan. Toen heb ik daar twee grote legertenten laten plaatsen en hebben we hier overnacht. Het was koud, het regende, maar ik zal je zeggen: het was het beste teambuilding-moment ooit. De jongens hebben het er nu nog over.” Kalm: “Je moet het doen met wat je hebt”.

Voor spelers is het soms even wennen bij FC Dordrecht. Nee, het veld is niet top, de douches zijn niet altijd warm, het hele stadion piept en kraakt en ook een fysio staat niet meteen paraat voor een massage. “Zoiets moet je gewoon omarmen”, stelt middenvelder Tim Receveur, die werd opgeleid door Ajax en later speelde bij VVV-Venlo, De Graafschap en Almere City. “Met een lach en soms wat sarcasme zijn we daarmee omgegaan. Dat heeft ons als team ook wel sterker gemaakt.”

De oude tribunes aan De Krommedijk zitten dit seizoen weer vol.Beeld Arie Kievit

Receveur (32), zittend op het hekwerk langs het trainingsveld, straalt van oor tot oor als hij zijn ploeggenoten in de stralende voorjaarszon ziet dollen na de training. “Of ik dit had kunnen bedenken toen ik hier kwam? Nee, een duidelijke nee”, bekent hij. “Soms moet een puzzel maar net in elkaar passen.” Knikkend naar het gezelschap voor hem: “Dit zijn allemaal goede gasten, met een goede kop erop. Iedereen is ook topfit. Dat de faciliteiten wat minder zijn, is dan maar zo. Succes vergoedt alles.”

Psychologisch voordeel

Bovendien heeft FC Dordrecht een psychologisch voordeel. De club mág winnen, terwijl kapitaalkrachtigere clubs als Willem II, FC Groningen en ADO Den Haag juist móeten. Maar kom daar niet mee aan bij Santoni. Fel: “Wij moeten óók”. Vervolgens: “Ik heb nog nooit een topsporter gehoord die niet wil winnen. Ik wil winnen, wil promoveren en ben al de hele week bezig met Willem II. Dat zij willen promoveren, is hun probleem. Wij zijn zeker niet minder.”

Supporter Jan van Nieuwenhoven zal erbij zijn op de Krommedijk, zoals hij er al ruim vijftig jaar bij is als FC Dordrecht speelt. “Waar we voorheen al snel genoegen namen met een gelijkspel, zie je dat de ploeg er nu elke wedstrijd alles aan doet om te winnen. Die mentaliteit zit verankerd in de spelers. Dordt leeft weer. Als je vroeger met een FC Dordrecht-sjaal door de stad liep, werd je afgezeken. Nu voel je dat de mensen weer trots zijn op de club.”

De strijd om promotie

Willem II gaat vrijdagavond een nieuwe poging doen om directe promotie naar de eredivisie af te dwingen. De Tilburgers moeten nog één punt halen uit de laatste twee wedstrijden. Na de uitwedstrijd tegen het lastige FC Dordrecht deze vrijdag volgt op de laatste speeldag een thuiswedstrijd tegen Telstar.

Vorige week liet Willem II, dat in 2022 degradeerde, de eerste kans op promotie liggen. Tegen FC Groningen bleef het in Tilburg op 1-1 steken. De strijd om de tweede plaats in de eerste divisie, die ook recht geeft op directe promotie, zal sowieso spannend blijven tot 10 mei, de laatste speeldag. Roda JC staat nu tweede met 72 punten, FC Groningen heeft 71 punten en FC Dordrecht 67. Op 10 mei spelen FC Groningen en Roda JC tegen elkaar in de Euroborg.

Lees ook:

Als de gemeente eens niet meewerkt, dooft het licht in de kelder van het profvoetbal

Gemeenten bezwijken geregeld voor de druk om financiële steun aan de eigen club in het betaald voetbal te verlenen. Maar Dordrecht houdt nu de hand op de knip. Komt de FC in het rijtje van verdwenen profclubs?