RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Vieze zweetgeur: waarom de één stinkt en de ander niet

Beeld © Getty Images

Waarom stinkt het zweet van de één veel erger dan dat van de ander? Een Maastrichtse sportschool kreeg klachten over een klant die overmatig naar zweet rook, tot grote irritatie van andere sporters. Maar waarom ruikt zweet soms zo sterk?

De Maastrichtse sportschool is in gesprek met de man, maar wil – omdat het zo'n gevoelig onderwerp is – verder niet tegen Editie NL reageren. De sportschool zou de man hebben geadviseerd eerst te douchen, ook is er deodorant aangeboden

Hoe het komt dat iemand zó naar zweet kan ruiken is volgens dermatoloog Menno Gaastra heel simpel. "Eigenlijk heeft het alleen maar te maken met hygiëne", zegt hij tegen Editie NL. "Het is heel simpel, vers zweet ruikt eigenlijk nauwelijks tot niet."

'Sportschool
Lees ook:
'Sportschool in Maastricht wil af van man die stinkt naar zweet'

Mensen hebben 2 soorten zweetklieren: exocriene en apocriene. De exocriene klieren zitten vooral in de huid bij je voorhoofd, handpalmen, romp en voetzolen. Deze zorgen voor de verlaging van de lichaamstemperatuur. "De apocriene zweetklieren die in je oksels, liezen en geslachtsdelen zitten, scheiden een bepaald stofje uit om aantrekkelijk gevonden te worden." 

Maar die klieren geven ook de meeste problemen. "Die stoten een mengseltje van bacteriën en andere stoffen uit die – als ze te lang blijven zitten –  onaangenaam kunnen gaan ruiken."

Gevoelig onderwerp

Daarom is het volgens personal trainer Carlos Lens belangrijk om altijd te douchen, schone kleding aan te trekken en deodorant te gebruiken. Al spreekt dat voor zich. Hij heeft zelf ook weleens personen in de sportschool gehad die overmatig stonken. "Vaak heeft die persoon het niet in de gaten maar de mensen eromheen wel. Ik denk dat het belangrijk is om het altijd eerlijk te zeggen, en diegene te vragen of hij of zij zich er bewust van is." Als is dat – met zo'n gevoelig onderwerp – niet altijd gemakkelijk. "Ik denk dat maar weinig personen die hierop worden aangesproken het positief opvatten."

Zakje
Lees ook:
Zakje energiepoeder mee op stap: studenten gaan los op 'Extra Joss'