RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Sinds WO II niet meegemaakt'

VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden, gaat decennia duren

Verwoesting in Deir el Balah in het midden van de Gazastrook na een Israëlische luchtaanval. Beeld © Editorial / SIPA Press France

De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden gaat kosten. "De verwoestingen zijn enorm en ongekend", zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari. "De internationale gemeenschap heeft zoiets sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer meegemaakt."

Het VN-Ontwikkelingsprogramma denkt volgens de topfunctionaris dat de kosten voor wederopbouw tussen de 30 en 40 miljard dollar kunnen bedragen. Dat komt neer op 28 tot 37 miljard euro.

Volgens het rapport van de VN-organisatie zou het tientallen jaren kunnen duren voordat Gaza weer is opgebouwd. In het slechtste geval, afgaande op hoe snel eerdere verwoesting in het gebied werd hersteld, zou het 80 jaar kunnen duren. In het beste geval zou Gaza in 2040 weer hersteld zijn, berekent de organisatie.

Sprankje
Lees ook:
Sprankje hoop voor Gaza: 'Maar addertje onder het gras'

Israël voert al maanden aanvallen uit op doelen in de Gazastrook. Op satellietbeelden is te zien dat daardoor een enorme ravage is aangericht. 

Volgens een schatting uit maart is meer dan een derde van de gebouwen verwoest of beschadigd. Inmiddels zou het gaan om zo'n 80.000 gebouwen, blijkt uit Palestijnse data.

Naast de materiële schade, zorgde het Israëlische offensief in de Gazastrook sinds de aanval van Hamas op 7 oktober voor ruim 34.500 doden.

Bekijk ook: Woede tegen Israëli's die Gaza willen helpen

01:19
"Jullie zijn verschrikkelijk", horen de Israëliers van hun landgenoten.