Direct naar artikelinhoud
Protest

Inwoners van de Canarische Eilanden zijn het zat: het massatoerisme moet veranderen

Demonstranten op Tenerife tegen het massatoerisme op hun eiland, in april.Beeld ANP / EPA

De inwoners van de Canarische Eilanden hebben het helemaal gehad met het massatoerisme. Met grootschalige protesten maken zij de lokale overheid duidelijk dat ze verandering willen, en vooral een limiet aan het aantal toeristen.

‘De Canarische Eilanden hebben een limiet, de Canarische Eilanden raken uitgeput’. Dat zijn de slogans waarmee tienduizenden inwoners van de Spaanse archipel in de afgelopen weken de straten van de eilanden opgaan, in protest tegen het massatoerisme. Van snel stijgende woningprijzen tot buurtkruideniers die veranderen in souvenirshops en duizenden toeristen per dag die allemaal drinkwater nodig hebben, terwijl de eilanden met de ergste droogte ooit te maken hebben. Canarias se agota, de Canarische Eilanden raken uitgeput.

“Vroeger verbleven toeristen nog vooral op resorts. Nu zijn ze overal: op de meest verborgen plekken op de eilanden is wel een toerist”, zei woordvoerder van de protestbeweging en hoogleraar aan een lokale universiteit Víctor Martín vorige week op een persconferentie. Hij verwoordt hiermee de frustratie die veel eilandbewoners voelen: het is alsof ze in één groot resort leven, waar de prijzen intussen dermate zijn opgedreven dat het eigenlijk onmogelijk is om er nog rond te komen. Dat veel toeristen ook nog eens regelmatig van de paden afwijken en bijvoorbeeld broedgebieden van vogels verstoren en andere beschermde natuurgebieden ingaan, maakt dat de spanningen extra oplopen.

Hongerprotest

Een zestal eilandbewoners is zelfs zo ver gegaan dat zij half april een hongerprotest hebben ingezet. Ons lichaam voor de Canarische Eilanden, zo stellen ze. Hun eisen zijn helder: een moratorium op toerisme, het stilleggen van twee bouwprojecten van nieuwe luxe resorts. Dat een eilandengroep met iets meer dan twee miljoen inwoners jaarlijks meer dan zestien miljoen toeristen heeft te verwerken, is volgens hen simpelweg niet mogelijk.

Intussen hebben de activisten een eerste gesprek gehad met de Cabildo, de regeringsleider van de lokale overheid van de eilandengroep. Maar het resultaat daarvan noemen ze teleurstellend. Volgens Martín is de situatie “praktisch gelijk aan voor dit overleg”, en heeft de organisatie niet het idee dat de lokale regering mee wil werken aan hun eisen. “[De Cabildo] staat blind achter de ondernemers en wil doorgaan met dit toeristenmodel dat zoveel schade veroorzaakt.”

Terwijl met de meivakantie nieuwe drommen West-Europeanen naar de eilanden zijn gekomen, staan de eilandbewoners opnieuw met hun spandoeken op straat. De hongerstakers worden per rolstoel overal voorgereden, in hun lijdzame rol als voorgangers in het protest – de eerste hongerstaker heeft al moeten afhaken vanwege gezondheidsgevaar.

Intussen vreest de overheid voor een economisch effect door het protest. De lokale minister van toerisme, Jessica de León, gaf half april via een interview in de Britse The Telegraph alvast aan de Britten door dat ze gewoon moeten komen. “Het is nog steeds veilig de Canarische Eilanden te bezoeken, het is een eer om jullie te ontvangen.” De León wist precies waar ze moest zijn voor haar boodschap: pakweg vier van de tien eilandtoeristen zijn Britten.

Risico op armoede

De grote uitdaging voor de Canarische Eilanden ligt erin de inkomsten van het toerisme beter te verdelen. De eilandengroep heeft een van de laagste salarissen in heel Spanje, pakweg één derde van de inwoners leeft met een risico op armoede. Intussen is één derde van de woningen ingericht voor tijdelijke vakantieverhuur.

Toch is de situatie niet uniek voor de eilanden: heel Spanje kampt met problemen rondom massatoerisme. Barcelona is allang gestopt AirBnB-licenties uit te geven, Madrid heeft dat net vorige week aangekondigd. Naar aanleiding van de protesten op de Canarische Eilanden zijn er hevige discussies in de Spaanse talkshows en op de opiniepagina’s, waarbij de conclusie eigenlijk overal is dat er iets moet veranderen. Zoals deze week in het hoofdredactioneel commentaar van de leidende krant El País stond: ‘Als de toeristische sector de lokale bevolking uitperst om aan de onbeperkte vraag te voldoen, zal die uiteindelijk ten onder gaan aan het eigen succes.’

Lees ook:

Lokale bevolking wil voorkomen dat de Pyreneeën een toeristisch pretpark worden

De plannen voor een skilift in een vallei in de Spaanse Pyreneeën zorgen voor onrust onder de lokale bevolking. Waarom het landschap verbouwen als skiën over enkele jaren sowieso niet meer mogelijk is door de klimaatverandering?