RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Aandeelhouders paaien

Waarom grote bedrijven als ING en Shell voor miljarden aan eigen aandelen inkopen

ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

ING en Shell gaan voor miljarden euro's aan eigen aandelen inkopen. Dit kondigden de bedrijven vandaag aan bij de presentatie van hun cijfers over het eerste kwartaal van 2024. Waarom kopen ING en Shell stukjes van hun eigen bedrijf op en wie profiteren ervan?

Het nettoresultaat van ING bedroeg het afgelopen kwartaal 1,58 miljard euro. De bank verdiende veel meer aan hun klanten (zoals hypotheken, servicekosten en provisie), maar zag wel de rente-inkomsten dalen. ING wil voor maximaal 2,5 miljard euro aan aandelen gaan inkopen

Shell boekte een winst van omgerekend 7,2 miljard euro. Ruim twee miljard minder dan een jaar geleden, maar honderden miljoenen meer dan het vorige kwartaal. Het concern verdiende vooral goed aan olie en chemicaliën. Ook vielen de inkomsten uit gas niet tegen. Shell heeft een nieuw inkoopprogramma van omgerekend bijna 3,3 miljard euro aangekondigd.

Paaien aandeelhouders 

De bedrijven kopen vooral aandelen in om de eigen aandeelhouders te paaien. Doordat de bank en het olieconcern zelf aandelen inkopen, zijn er straks minder in omloop. Dit zorgt ervoor dat de waarde van die in omloop zijnde aandelen stijgt en dat de aandeelhouders meer dividend krijgen. Dividend kun je zien als een winstuitkering op een aandeel. 

Het inkopen van eigen aandelen straalt ook vertrouwen uit, zegt econoom en beursanalist Jacob Schoenmaker. Degenen met een rekening bij de ING of de benzinebehoeftige klanten merken volgens Schoenmaker niet veel van de inkoopprogramma's, het is echt voor de aandeelhouder. 

Niet elk bedrijf leent zich voor het opkopen van eigen aandelen, stelt Schoenmaker. "Bij een modern techbedrijf als Nvidia zien beleggers juist graag dat er geïnvesteerd wordt in het bedrijf." 

Chaos
Lees ook:
Chaos bij aandeelhoudersvergadering ING door klimaatactivisten

Bij klassieke bedrijven als ING en Shell is de toekomst veel onzekerder, zegt hij. Daarom willen klanten liever het geld dan de investering.

Het inkopen van aandelen is al langer een beproefde methode van bedrijven om aandeelhouders tevreden te houden. Het gebeurt het de laatste wel veel vaker, zegt Schoenmaker. Zo kondigen tankopslagbedrijf Vopak, financiële dienstverlener NN Group en bouwbedrijf BAM het afgelopen jaar aan om eigen aandelen in te kopen. 

Verlagen dividend 'doodzonde' 

Het dividend verhogen zonder aandelen in te kopen is ook een optie volgens Schoenmaker. Hij legt uit waarom dit nu toch niet gebeurt. "Het inkopen van aandelen geeft bedrijven de vrijheid om iets extra's te geven in goede tijden. Het is echt incidenteel. Gewoon het dividend verhogen doen bedrijven alleen als ze het structureel aankunnen, want als je het nu verhoogt, dan houdt de belegger volgend jaar rekening met minstens hetzelfde bedrag. 

ING:
In 2023
ING: winst daalt fors, maar wel 1,5 miljard voor beleggers

Dat het inkopen van eigen aandelen nu nog fiscaal aantrekkelijk is voor bedrijven, is volgens Schoenmaker een andere reden om het te doen. "Vanaf 2025 moeten bedrijven meer belasting betalen voor de inkoop van hun eigen aandelen", zegt Schoenmaker. "Daarnaast is het verlagen van dividend een doodzonde. Als je dat doet, dan lopen beleggers gelijk weg. Zo verlaagde Shell in 2020, het eerste coronajaar, pas voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend."  

Ook het management van bedrijven kan profiteren van de aandeleninkoop. Schoenmaker: "Het kan een middel zijn om op de korte termijn de koers op te krikken, waardoor het management een leuke bonus krijgt." 

Milieudefensie is juist niet te spreken over de aandeleninkoop van ING. De milieuorganisatie zou liever zien dat de bank de miljarden steekt in een beter klimaatplan. Volgens ING-topman Steven van Rijswijk zijn de uitkeringen aan aandeelhouders en het klimaatbeleid van de bank "compleet verschillende dingen".

Bron: RTL Z