Overheid, er zijn dringende redenen om de kwaliteitsjournalistiek te gaan ondersteunen

Opinie
Een goed geïnformeerde burger is een versterking van de democratie. Daar moet politiek Den Haag zich meer van bewust zijn, en niet alleen op deze Internationale Dag van de Persvrijheid. Er is steun nodig voor kwaliteitsmedia.
Rinder Sekeris • directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad
donderdag 2 mei 2024 om 16:00 aangepast 3 mei 2024 06:26
In andere westerse landen is een vorm van structurele steun voor de journalistiek normaal of men overweegt het. Dit in het besef van het belang van een gezonde, vrije pers.
In andere westerse landen is een vorm van structurele steun voor de journalistiek normaal of men overweegt het. Dit in het besef van het belang van een gezonde, vrije pers. beeld anp / Sem van der Wal

Als nep het nieuwe echt is, zoals sommige trendwatchers beweren, heeft de journalistiek een probleem. Dit vak leeft immers van feiten, waarheidsvinding en streven naar objectiviteit. Meer nog: van het gedeelde vertrouwen in een werkelijkheid die journalistiek getoetst is en met gezag wordt gepresenteerd. Maar deze serieuze missie vraagt om om nieuwe actie. 

De tijd waarin de - papieren - krant relatief schaarse informatie distribueerde naar massa’s betalende trouwe lezers, ligt allang achter ons. Het internet maakte een einde aan die poortwachtersfunctie. Iedereen kan boodschapper worden.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wij moeten in Nederland keuzes maken hoe wij onze energietransitie willen organiseren.

Stop met vechten tegen windmolens. Wist je trouwens dat grote molens minder herrie maken?

Overal waar turbines gepland worden, wordt er heftig geprotesteerd. En dan is het wel makkelijk om te zeggen dat in de polders nog ruimte genoeg is, vindt Jan Buitenhuis, 'maar rondom Dronten staat het nu echt vol'.

Het Concertgebouw annuleert de optredens van het Jerusalem Quartet. Maar dat draait niet alleen om de veiligheid van mensen.

Concertgebouw draagt bij aan de duisternis met annuleren van een concert met Israëlische muzikanten

Het is een duister besluit, schrijft de Joodse Dina-Perla in reactie op de verklaring van het Concertgebouw om een concert met Israëlische muzikanten te annuleren. 'Voor Joden wordt nu geen extra stapje gedaan.'

Je traditie voelen is niet het klakkeloos herhalen van oude stemmen. Het is creatief zoeken naar hoe levenservaring van voorouders vandaag kan helpen.

Als je nooit achterom hebt gekeken, wat geeft dan kracht voor de toekomst? Leer van je traditie

‘Kritiek op je traditie is nodig, schrijft Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris. 'Ze maakt je volwassen en nederig. Maar nu, in de crisis van onze tijd, gaat het om iets anders. Er is genoeg gesloopt en ontworteld.’

Moeten mijn collega’s maar ontslag nemen bij de universiteit in Tel Aviv, terwijl zij regelrecht tegenover de stellingname van Netanyahu staan? Moet ik mijn Iraanse promovendus ook maar wegsturen, omdat ik het niet eens ben met Iran?

Boycotten van Israëlische universiteiten helpt niet. Het is kortzichtig. Was het maar zo makkelijk

Een Nederlandse wetenschapper in de VS legt uit waarom hij voor solidariteit met Gaza is, maar het breken met Israëlische universiteiten de verkeerde benadering vindt: het dupeert de verkeerde mensen.

Een plastic monster, met op de achtergrond het Unilever-kantoor in Rotterdam.

Unilever verpakt boodschappen niet goed. Het bedrijf moet meer doen om minder plastic te gebruiken

Unilever wil graag haar producten duurzaam verpakken, maar zegt dat het duur en lastig is. Het bedrijf mist volgens Freek van Til echter de juiste blik op het hergebruik van plastic.

Zonder inzicht in de motieven voor een abortus te hebben, is het onmogelijk als overheid maatregelen te nemen en hulp te bieden.

Kees van Helden: Onderzoek de motieven voor een abortus, anders kun je vrouwen niet goed helpen

De overheid is ervan overtuigd dat het aantal abortussen omlaag moet, maar is niet bereid te kijken naar de motieven voor abortus. Kees van Helden maakt zich daar grote zorgen over.