RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Pro-Palestijnse demonstraties

President Israël: 'Universiteiten VS worden besmet met haat en antisemitisme'

Pro-Palestijnse demonstranten op de University of California in Los Angeles Beeld © Editorial / AFP

De Israëlische president Isaac Herzog heeft ontstemd gereageerd op de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten. "We moeten vol afschuw toezien hoe de gruweldaden van 7 oktober tegen Israël worden gevierd en goedgepraat", stelde het staatshoofd in een verklaring.

Op Amerikaanse universiteiten ontstond de afgelopen tijd onrust door aanhoudende protesten tegen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Herzog ziet in die protesten dat prominente academische instellingen worden 'besmet met haat en antisemitisme'. Hij sprak zijn steun uit voor Joodse studenten op de universiteiten.

Meerdere studenten aangehouden

De acties op universiteiten leiden ook in de Verenigde Staten zelf tot veel discussie. Organisatoren zeggen dat de acties vreedzaam verlopen. Critici menen ook antisemitische en intimiderende slogans te horen.

Gisteren nog werden bij de prestigieuze Columbia-universiteit in New York meerdere studenten aangehouden na een pro-Palestijns protest:

Weer pro-Palestijns protest in VS: politie veegt universiteit schoon

00:48
Al wekenlang zijn er protesten op universiteiten door het hele land.

Aan de andere kant van de VS, op de Universiteit van Californië, probeert de politie een pro-Palestijns protestkamp te ontruimen. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.

Op beelden van Amerikaanse media is te zien dat agenten in beschermende kleding hekken en planken verwijderen. Het kamp bestaat uit tientallen tenten. Daar verblijven honderden demonstranten. Er staan ook demonstranten in de buurt van het kamp, zij hebben Palestijnse vlaggen bij zich en scanderen leuzen dat de politie zich moet schamen. De politie gebruikte flitsgranaten om de menigte buiten het kamp uiteen te drijven.

Aanval tegendemonstranten

Er zijn honderden agenten aanwezig. Die grote aanwezigheid van de politie komt na kritiek van een dag eerder. Het kamp, dat vorige week werd opgezet, werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangevallen door tegendemonstranten. Er braken gevechten uit en journalisten meldden dat de veiligheidsdiensten die ter plaatse waren niet tussenbeide kwamen. De onrust hield uren aan en er vielen vijftien gewonden. De politie reageerde volgens critici te langzaam op het geweld.

Gazanen
Lees ook:
Gazanen bedanken pro-Palestijnse demonstranten op Amerikaanse universiteiten

Studenten aan de Columbia Universiteit in New York die nog deelnemen aan de protesten, kunnen erop rekenen dat ze worden geschorst. 

Dagenlange onderhandelingen

Rector Nemat Minouche Shafik laat in een statement weten dat er dagenlang onderhandelingen zijn geweest tussen studentenorganisaties en het universiteitsbestuur, maar dat die uiteindelijk niet geleid hebben tot de verwijdering van het kamp.

De universiteit had maandagochtend alle studenten gewaarschuwd dat zij het protestkamp om 14.00 uur moesten hebben verlaten. Ook moesten ze een formulier tekenen waarin zij toezegden zich aan de regels te houden op straffe van schorsing.

Ondertussen wordt er in Gaza nog steeds gevochten. Volgens de laatste cijfers van het Palestijnse gezondheidsministerie zijn er inmiddels ruim 34.500 mensen gedood. 

Ook raakten er zo'n 78.000 Palestijnsen gewond sinds het Israëlische offensief startte op 7 oktober als reactie op de aanval van Hamas waarbij bijna 1200 mensen werden gedood.

Bekijk ook: In Noord-Gaza is weer brood te koop, maar hoelang is de vraag

01:03
Door noodhulp is er weer brandstof en meel. Maar voor hoelang dat gaat duren is nog maar de vraag.