‘Je hoeft maar met een vinger naar het oorlogsverleden te wijzen en alles komt weer boven’

Recensie
‘Vergeef me, vergeef me’, schreeuwde de ‘foute’ opa van Nynke Kuipers op zijn sterfbed. ‘Maar wat er vergeven moest worden, zei hij er niet bij.’ Hoe meer het verleden verzwegen wordt, hoe luider het spreekt.
Willem Bouwman Willem Bouwman
donderdag 2 mei 2024 om 15:17 aangepast 16:18
Wachttoren in voormalig kamp Vught symboliseert de herinnering aan de oorlog, die generaties lang kan doorwerken.
Wachttoren in voormalig kamp Vught symboliseert de herinnering aan de oorlog, die generaties lang kan doorwerken. beeld anp / Marcel Krijgsman

Het oorlogsverleden van Kees van Zweden, Simon Gompes en ‘opa’ Kuipers stempelde het leven van hun nazaten. Twee dochters en een kleindochter gingen op onderzoek uit: ze wilden weten wat er in de oorlog was gebeurd.

Het is waar, de oorlog is voorbij, al bijna tachtig jaar. Niet waar, de oorlog is niet voorbij, de oorlog duurt voort, zeggen kinderen van NSB’ers, en hun kinderen. Niet waar, zegt ook Corien van Zweden, en Loes Gompes valt haar bij.

‘Je mag ermee doen wat je wilt’, zei Kees, de vader van Corien van Zweden, op zijn sterfbed. Hij bedoelde zijn dagboeken, 33 volle ordners. Zijn eerste dagboeknotitie schreef hij op 3 maart 1955, tien jaar na de oorlog.

Een kleine beweging en pats, de doos springt open en de duvel kijkt je aan.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
WonTon de kat van de Chop Suey Bookshop in Richmond

Schrijvers en snorharen: wat hebben katten toch met boeken te maken?

Katten in bibliotheken, katten in romans en katten als obsessie van schrijvers. De winkels liggen vol met poezenboeken. Wat hebben katten toch met boeken te maken?

Annie Jacobsen schreef als defensiespecialist een boek over kernoorlogen.

Is een beperkte kernoorlog mogelijk? 'Nou, eigenlijk niet', zeggen Amerikaanse militaire deskundigen

Miljarden doden en een lange, ijskoude, nucleaire winter. De aarde herstelt, maar zonder mensen. Dat voorspelt Annie Jacobsen in haar boek ‘Kernoorlog’. Ze sprak tientallen beleidsmakers, die allemaal somber zijn.

Als Donald Trump straks weer het Witte Huis betrekt, kon de Amerikaanse democratie wel eens ter ziele gaan.

Je zou het niet denken, maar het verzet tegen gelijke rechten in de VS woedt al eeuwenlang

Denkt iemand misschien dat Amerika niet alleen het land is van de onbegrensde mogelijkheden, maar ook van gelijke behandeling van iedereen? Nou, vergeet het maar, stelt Amerikakenner Kenneth Manusama.

'Dat we de handen vol zouden krijgen aan Siem konden we niet van tevoren weten.'

Het gezin Van Heijningen was toe aan een hond, dachten ze. Siem overtrof de stoutste verwachtingen

Siem de Verschrikkelijke heet zijn Instagramaccount. Annemarie is zijn bazin en Michel een soort van baas. Als kruising tussen poedel, maltezer en shih-tzu bewaakt hij graag zijn identiteit. Nu in boekvorm.

Covers boeken

In deze twee thrillers komen verzwegen gebeurtenissen naar boven die leiden tot grof geweld

Over een gezellig familiediner kan bijna iedereen wel verhalen vertellen. Maar het kan ook vreselijk uit de hand lopen. Over dergelijke diners, die eindigen in drama en geweld, zijn twee thrillers verschenen.

Niet de poppetjes en de ophef, maar de waarden moeten in de politiek weer centraal staan, stelt Tom van der Meer.

Hoe verder in het gepolariseerde politieke klimaat? Een pleidooi voor minder ophef en meer idealen

Politiek draait niet meer om waarden, maar om ophef. Tom-Jan Meeus is pessimistisch, Tom van der Meer pleit voor de terugkeer van de ideologische middenpartij.