Terug naar de krant

Diepgaande gesprekken over Amerikaans rechts – door links-liberalen

Leeslijst recensie De Podcastclub

Know your Enemy Voormalig politiek redacteur Pieter van Os luistert graag naar podcasts die politieke filosofie tot leven brengen. Op weinig plekken wordt zo serieus en diepgaand gesproken over Amerikaans rechts als in Know your enemy.

Leeslijst

De een was ooit een actief lid van de conservatieve beweging, de ander was altijd al links. Samen praten Matthew Sitman en Sam Adler-Bell, meestal met een even eloquente en erudiete gast, over ontwikkelingen en mensen die rechts Amerika vleugels geven. Soms zijn dat fenomenen die in Europa ook de krant halen, als Taylor Swift en de rechtszaken tegen Trump. Maar vaak zijn het – en dat zijn beste afleveringen – gesprekken over hier minder bekende helden op rechts, als Irving Kristol, William F. Buckley en Norman Podhoretz.

Door de diepgaande belangstelling voor de gedachten van deze rightwing highbrow intellectuals is het soms nauwelijks voor te stellen dat beide podcasters de liberaal-linkse zaak zijn toegedaan. Neem de prachtige aflevering over Whittaker Chambers. Matt en Sam brengen deze communistische spijtoptant die hielp communistische spionnen te ontmaskeren met zoveel liefde tot leven dat iedere politieke junkie, rechts of links, daarna de backlist in zal duiken met zo’n 200 andere afleveringen.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 3 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in