Terug naar de krant

Haarscherpe uitleg over de grondleggers van moderne politiek – te beginnen bij Thomas Hobbes

Leeslijst recensie De Podcastclub

History of Ideas Pieter van Os weet: wie op zoek wil naar de grondleggers van alle moderne politiek, voorbij de dichotomie rechts en links, kan terecht bij tientallen podcasts met lezingen of colleges. Maar luister vooral History of Ideas.

Leeslijst

De beste podcast over de grondleggers van alle moderne politiek is nog altijd History of Ideas, een 27-delen tellende serie die deze week alweer precies drie jaar geleden eindigde. Na een belachelijk bombastische openingstune is het prettige, tikje melancholische stemgeluid te horen van politicoloog David Runciman.

Telkens neemt hij het belangrijkste politieke boek van één denker door, van Friedrich Nietzsche tot Hannah Arendt en van Mary Wollstonecraft tot John Rawls of Jean-Jacques Rousseau. Bijzonder knap is niet alleen hoe hij Runciman in meestal minder dan dertig minuten kraakhelder hun ideeën uitlegt, maar ook hoe hij dat verbindt aan hun leven en tijdsgewricht. Bij welke aflevering te beginnen? Misschien gewoon bij het begin. Runciman slaat Plato, Aristoteles en Machiavelli over en start bij Thomas Hobbes en zijn boek Leviathan. Waarom? Ook dat legt hij glashelder uit.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 3 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in