Terug naar de krant

Filosofie voor iedereen, begrijpelijk en aantrekkelijk

Leeslijst recensie De Podcastclub

Philosophize This! luistert graag naar podcasts over politiek en filosofie. En hij kan het niet helpen om ze met elkaar te vergelijken.

Leeslijst

Voor wie de podcast History of Ideas van David Runciman (die ik hier bespreek) te cerebraal is en wie tijdens het luisteren ook nog routineuze handelingen wil kunnen uitvoeren als strijken, de afwas of de administratie, kan uitwijken naar Philosophize This! Daarin behandelt podcaster Stephen West behalve filosofieën over niet-politieke verschijnselen dezelfde denkers als Runciman, maar met meer lucht. Zeg maar: iets losser uit de pols. Niet voor niets is West geen universitair aangestelde intellectueel die een microfoon heeft gevonden, zoals gangbaar in het genre, maar een voormalig magazijnmedewerker. Hij mocht tijdens het sjouwen een koptelefoon op en luisterde uren en uren naar luisterboeken en filosofiecolleges. Hij dacht: dat kan ik zelf ook. En aantrekkelijker. Of althans: begrijpelijker. Hij kreeg gelijk. Wie zelf wil beoordelen of West met zijn simplificaties toch evenveel recht doet aan de grote politieke denkers als Runciman, kan wellicht opnieuw beginnen bij Thomas Hobbes, afleveringen 26 en 27 van inmiddels 200 afleveringen. Vergelijk en oordeel zelf.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 3 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in