Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

Nieuws
Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 14:06 aangepast 16:51
Afbeelding
beeld anp

Marktleider Heattransformers zegt dit eerste kwartaal aanzienlijk meer warmtepompen te installeren dan vorig jaar. Volgens een woordvoerder van het bedrijf uit Woerden hebben groothandels grote voorraden warmtepompen aangelegd toen de leveringen dreigden te stagneren, eerst door corona, vervolgens door de blokkade in het Suezkanaal en daarna de oorlog in Oekraïne. "Die voorraden moeten worden afgebouwd. Maar wij hebben in het eerste kwartaal van dit jaar vier maal zo veel warmtepompen geïnstalleerd als twee jaar geleden." Het installatiebedrijf van Eneco bevestigt dit: "Wij zien geen stagnatie. Er is nog genoeg belangstelling voor warmtepompen."

Woensdag meldde de Vereniging Warmtepompen dat de verkoop van warmtepompen stagneert door lage gasprijzen, politieke onzekerheid en zorgen over het volle stroomnet. De branchevereniging houdt alleen de verkoopcijfers bij van fabrikanten. De cijfers geven niet het aantal installaties bij eindgebruikers weer.

Aanvragen

Breman, een ander groot installatiebedrijf met 26 vestigingen door heel Nederland, zegt een lichte daling te zien in de groei van het aantal aanvragen voor warmtepompen. "We zien een afvlakking. Maar dat komt omdat de markt de afgelopen tijd zo explosief is gestegen door de hoge gasprijzen. Fabrikanten schroefden hun productie op. Nu de gasprijzen weer zijn gedaald, zitten de magazijnen nog vol met voorraden."

Wie een warmtepomp wil installeren kan daarvoor subsidie aanvragen. Warmtepompen behoren nog steeds tot "een van de populairste categorieën" in de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het aantal toegekende subsidies voor warmtepompen verdubbelde vorig jaar tot ruim 104.000, meldt de RVO. Het gaat om aanvragen van zowel particulieren als bedrijven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

Afbeelding

Stakingen voor hoger loon in Duitse bouwsector gaan door

Werknemers in de Duitse bouwsector zetten hun stakingen door, meldt de grote vakbond IG BAU vrijdag. Afgelopen week werd het werk al neergelegd door ongeveer 12.500 bouwvakkers.

Afbeelding

Nederland en andere landen doen in brief oproep aan Israël

Een groep Westerse landen, waaronder Nederland, heeft een brief geschreven aan de Israëlische regering. Die wordt opgeroepen om zich aan het internationaal recht te houden.

Afbeelding

Minister Helder 'enorm teleurgesteld' dat Brazilië WK mag houden

Conny Helder baalt dat niet Nederland, België en Duitsland maar Brazilië het WK vrouwenvoetbal in 2027 mag houden. 'Ik ben enorm teleurgesteld. Dat was een zwaar bericht vanochtend', zei ze vrijdag tegen parlementaire journalisten.

Afbeelding

Boeren krijgen onder nieuwe coalitie minder geld, zegt Adema

De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zet juist minder geld voor boeren opzij dan het huidige kabinet van plan was, zegt demissionair landbouwminister Piet Adema.

Afbeelding

Zitting over Gaza in Den Haag korte tijd onderbroken om protest

De zaak voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) rond de Israëlische operatie in Rafah is korte tijd onderbroken geweest door een protest. Dat gebeurde tijdens een slotwoord van het verdedigingsteam van Israël.