Direct naar artikelinhoud
nieuws

Rusland beweert dat Oekraïne de raketten die het zo graag wilde hebben al heeft ingezet op de Krim

De langeafstandsversie van de Atacms-raket, waarop Oekraïne lang heeft moeten wachten, zou volgens de Russen al zijn ingezet op de Krim. Met de Amerikaanse raket probeert Kyiv cru­ciale vijandelijke posities op het schiereiland uit te schakelen.

Het Amerikaanse leger voert in 2021 een test uit in New Mexico met de Atacms-raket.Beeld John Hamilton / U.S. Army via AP

Het verkeer over de kilometerslange Krim-brug, die het schiereiland verbindt met Rusland, werd tijdelijk stilgelegd. De brug staat hoog op de Oekraïense lijst van Russische militaire infrastructuur op de Krim die vernietigd moet worden om de oorlogsmachine van Moskou te treffen.

Volgens Russische oorlogsbloggers zouden zo’n vijftien en mogelijk zelfs dertig Atacms-raketten zijn afgevuurd op de Krim. Het Russische ministerie van Defensie spreekt over zes Atacms-raketten. Moskou zei niet of de Krim, dat een cruciale rol speelt bij de ondersteuning van het invasieleger, het daadwerkelijke doelwit was van de Oekraïense aanval.

Over de auteur
Stieven Ramdharie is buitenlandredacteur van de Volkskrant met defensie als belangrijkste specialisme. 

Maar de baas van het Krim-bestuur, Sergej Aksjonov, en militaire bloggers claimden van wel. Volgens Aksjonov werd de hoofdstad Simferopol, waar explosies werden gemeld, onder vuur genomen, maar zouden alle raketten zijn neergehaald. Doelwit zou ook de belangrijke luchtmachtbasis Dzjankoj zijn geweest.

Twitter bericht wordt geladen...

Kracht

De Atacms-aanvallen, die nog niet zijn bevestigd door Kyiv, voedden de speculaties dat het Oekraïense leger is begonnen om de kracht van de raket uit te buiten. Nog niet eerder kreeg Oekraïne een hightechwapen in handen met zo’n groot bereik. Elke centimeter van de Krim, dat al twee jaar door Moskou wordt gebruikt om Oekraïne aan te vallen en het invasieleger te bevoorraden, ligt nu in het bereik van Kyiv.

Hoewel de Krim-brug wordt gezien als belangrijk doelwit van de Atacms, lijkt het erop dat de Oekraïners het vizier meer richten op de vele luchtmachtbases op de Krim. Het Russische opperbevel gebruikt militaire vliegvelden, zoals dat van Dzjankoj, om de grondoperaties aan het front te ondersteunen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky liet vorige maand al weten hoe hij de Atacms-raketten wil gaan gebruiken. ‘Als Rusland weet dat we de vliegtuigen kunnen vernietigen, zullen ze niet meer aanvallen vanuit de Krim’, zei hij over de luchtmachtbases op het schiereiland. ‘Het is net als met de zeevloot. We hebben ze uit onze territoriale wateren verdreven. Nu zullen we ze van de vliegbases op de Krim verdrijven.’

Twitter bericht wordt geladen...

Druk verlichten

Met de Atacms-raket wordt onder andere geprobeerd de Russische luchtverdedigingsinstallaties op en rond de militaire bases uit te schakelen. ‘Met zijn bereik van 300 kilometer en voorzien van clustermunitie is de Atacms precies wat Oekraïne nodig heeft om elke Russische luchtmachtbasis onhoudbaar te maken’, aldus defensiedeskundige Colby Badhwar onlangs tegen online onderzoekskrant The Insider.

De Krim wordt door de luchtmacht en de marine gebruikt om aanvallen met kruisraketten en ballistische raketten uit te voeren op onder andere elektriciteitscentrales. De beschietingen vanuit zee heeft Oekraïne enigszins kunnen terugdringen met de vele drone- en raketaanvallen op de Zwarte Zee-vloot, waardoor de Russische marine genoodzaakt was met schepen uit te wijken naar Russische havens dichtbij.

Maar als Oekraïne er ook in slaagt om de operaties vanaf de luchtmachtbases te verstoren, kan het de druk verlichten op de eenheden aan het front die worden bestookt met verwoestende zweefbommen en Ka-52-gevechtshelikopters. De vliegbases maken deel uit van de 223 militaire faciliteiten op de Krim. Een flink deel werd gebouwd na de annexatie in 2014, zoals munitiedepots, benzine-opslagplaatsen, hoofdkwartieren en luchtverdedigingsinstallaties.

Twitter bericht wordt geladen...

Verwachtingen

De VS verwachten veel van de leverantie. ‘Het is aan hen om te beslissen hoe en wanneer ze de raketten willen gebruiken’, aldus de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin over de Oekraïense strategie. ‘En wij hopen dat ze een behoorlijk goed resultaat zullen boeken.’

De grote vraag is of Kyiv genoeg Atacms-raketten voor de lange afstand heeft gekregen om de Russische luchtmacht uit de Krim te verdrijven. Volgens The New York Times zou het gaan om honderd raketten. Oekraïne beschikt sinds vorig jaar ook over een versie van de raket met een korter bereik, zo’n 160 kilometer. Maar met deze raket kan vanuit het front bij Cherson niet elke militaire installatie op de Krim worden bestookt.