RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Vuur brandt niet meer'

Handbalkeepster en WK-heldin Tess Wester stopt per direct bij Oranje

Tess Lieder Beeld © EPA

Tess Wester, die sinds 2022 de achternaam Lieder draagt na haar huwelijk met voetballer Mart Lieder, heeft per direct afscheid genomen als handbalinternational. De keepster werd in 2019 wereldkampioen met de Nederlandse handbalsters.

"Met heel veel trots heb ik de afgelopen twaalf jaar deel uit mogen maken van het Nederlands handbalteam", meldt zij via haar management. 

'Vuur brandt niet meer'

"Dit was altijd met heel veel passie, liefde en plezier voor de sport, het team en de fans. Na het WK van december brandt het vuur niet meer zoals het altijd heeft gedaan. Alles afwegende heb ik de moeilijke beslissing genomen om dit hoofdstuk definitief te sluiten door een punt achter mijn interlandcarrière te zetten."

Zij deed nog mee aan het WK handbal in december, maar bondscoach Per Johansson selecteerde haar niet voor het olympisch kwalificatietoernooi, waar Oranje vorige maand een ticket voor de Spelen van Parijs veiligstelde.

Topscorer
Lees ook:
Topscorer Jupiler League volgt vriendin Tess Wester naar Denemarken

De keepster debuteerde in 2012 voor het Nederlands team. Tijdens het WK in 2019 speelde Lieder een heldenrol. In de finale tegen Spanje zorgde ze in de laatste seconden voor een belangrijke redding. Toen zij de bal daarna weer in het spel wilde brengen, werd zij gehinderd door een Spaanse speelster. Dat leverde Oranje een strafbal op. Die werd benut en zo werd Nederland wereldkampioen.

152 interlands

Naast de wereldtitel won ze WK-zilver (2015) en brons (2017) en zilver en brons op de Europese kampioenschappen van 2016 en 2018. Ze speelde 152 interlands. Ze maakte in 2023 haar rentree bij het Nederlandse team nadat ze was bevallen van een dochter, eind 2022.

"Ik ben enorm dankbaar voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze bijzondere reis die ik met het Nederlands handbalteam heb mogen maken", zegt ze. "Vanzelfsprekend wens ik het Nederlands handbalteam veel succes in de toekomst. Ik ga ze vanaf de zijlijn uiteraard volgen."

Lieder stopt niet als professioneel handbalster. Ze heeft nog een contract bij BVB Dortmund en verdedigt daar ook volgend jaar het doel.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS