Terug naar de krant

Salomonseilanden hebben nieuwe premier: voormalig buitenlandminister Jeremiah Manele

Leeslijst Nieuws
Politiek Wetgevers van de Salomonseilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan, hebben Jeremiah Manele als nieuwe premier gekozen. Manele belooft een „Chinagezind” buitenlandbeleid te voeren.
Leeslijst

De Salomonseilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan, hebben een nieuwe premier. Dat melden internationale persbureaus. Het parlement van de eilanden heeft donderdag Jeremiah Manele als nieuwe premier gekozen. Manele is voormalig Minister van Buitenlandse Zaken van de Salomonseilanden.

Manele heeft onder meer beloofd om het „Chinagezinde” buitenlandse beleid van de eilanden voort te zetten. Zijn benoeming wordt beschouwd als verdere toenadering tot China. Daarnaast heeft Manele beloofd om de infrastructuur op het eiland te verbeteren en de economie te herstellen, die door coronapandemie zwaar is geraakt.

Lees ook Salomonseilanden zijn China’s sleutel tot de Pacific: ‘We zijn een slaaf van de grootmachten’
Veel schade na de rellen in de Chinese wijk van Honiara, de hoofdstad van de Salomonseilanden, is nog steeds niet hersteld. Foto Zahyid Namo

Tijdens een geheime stemming in de hoofdstad Honiara kreeg Manele 31 van de 49 stemmen. Het parlement werd zwaar beveiligd om mogelijke onrust te voorkomen. Op de eilanden heerst grote verdeeldheid over de invloed van China, zeker nadat de vorige premier van de Salomonseilanden, Manasseh Sogavare, in 2019 de diplomatieke banden met Taiwan verbrak en die met China aanhaalde. In 2022 sloot hij vervolgens een veiligheidspact met China. De inhoud daarvan is niet bekendgemaakt, maar uit een uitgelekte tekst blijkt dat China politieagenten naar de eilandengroep mag sturen om zijn staatsburgers en belangen te beschermen.

De verkiezingen in het kleine en arme land werden nauwlettend gevolgd door landen als China, de Verenigde Staten en Australië. Dat heeft alles te maken met de strategische ligging van de Salomonseilanden: vlakbij belangrijke handelsroutes, slechts drieduizend kilometer verwijderd van de Amerikaanse marinebasis op Guam en minder dan tweeduizend kilometer van de Australische kust.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in