RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Vanaf 7 mei

Politiebonden: geen bekeuringen als er niet snel over vroegpensioen wordt gepraat

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe zijn het zat: politieagenten schrijven vanaf 7 mei geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen als op dat moment de onderhandelingen over een nieuwe regeling voor vroegpensioen niet zijn begonnen.

Sinds 2021 kunnen politiemedewerkers tot drie jaar voordat ze de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken, stoppen met werken, maar deze regeling is tijdelijk. De bonden willen een permanente regeling. "Jammer genoeg lijken de werkgevers en het kabinet niet naar de oproep te willen luisteren", zeggen de bonden.

Niet horen, maar voelen

"Het lijkt nu noodzakelijk dat de besluitvormers en beleidsmakers niet alleen horen maar ook voelen", laat de ACP op haar website weten. "Op de plek waar het ze het meeste zeer doet: in de portemonnee."

Politie
Lees ook:
Politie in actie voor vroegpensioen: 'Doorwerken tot je 70ste? Mooi niet'

In plaats van een boete krijgen overtreders straks een waarschuwing en een bon met informatie over de actie. Het is aan de agent zelf om te bepalen of hij een bekeuring of een actiebon uitschrijft. De ACP: "Op basis van de eigen professionaliteit bepaalt de individuele politieagent wanneer werkgevers en politiek deze prik kunnen en moeten voelen."

Aan deze actie is geen einddatum verbonden. Als de bekeuringenstop geen effect heeft, sluiten de bonden hardere acties niet uit.

Vroegpensioen
Lees ook:
Vroegpensioen zwaar beroep op losse schroeven, dit is er aan de hand