Importwaarde Chinese auto's vertienvoudigd

Flink verschepen

Lynk & Co 01
Polestar 2Polestar 2KR Tesla Model 3MG 4 Electric X-PowerMG 4 Electric X-PowerMG 4 Electric Trophy Extended Range

In 2023 is voor ruim één miljard euro aan in China geproduceerde auto's naar Nederland gehaald. Ten opzichte van 2022 is de invoerwaarde van naar Nederland geïmporteerde Chinese auto's ruim vertienvoudigd.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse consumenten in 2023 minder uit China geïmporteerde hebben gekocht dan een jaar eerder. Het is voor het eerst in maar liefst zeven jaar dat de invoerwaarde van Chinese goederen lager uitviel dan in het voorgaande jaar. Er zijn vooral minder in China gefabriceerde zaken als computers, laptops en tablets ingevoerd. Wel zijn er aanzienlijk meer auto's uit China naar Nederland gehaald. Sterker nog, personenauto's waren de grootste stijger van alle in China geproduceerde goederen.

In 2023 is voor 1,1 miljard euro aan in China geproduceerde auto's naar Nederland gehaald. Die invoerwaarde was daarmee ruim tien keer zo hoog als een jaar eerder. In 2022 werd immers nog maar voor 107,6 miljoen euro aan in China gebouwde auto's naar Nederland verscheept.

Let wel: het gaat hier om uit China geïmporteerde producten. Het lijkt er dus zeer sterk op dat het hier gaat om in China gebouwde auto's en dus niet enkel om auto's van Chinese producenten. Zo is het aannemelijk dat ook de importwaarde van in China gebouwde auto's van westerse fabrikanten – denk aan de BMW iX3, Citroën CX-5, Dacia Spring en Tesla Model 3 – in de berekeningen zijn meegenomen.

Lezersreacties (30) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.