Gaza-oorlog

Netanyahu zegt zich niks aan te trekken van internationale kritiek tijdens Holocaustherdenking

In dit blog volgt NRC het laatste nieuws over de Gaza-oorlog en de onrust in het Midden-Oosten die daarmee te maken heeft.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog nu af. Je kunt verder lezen over de oorlog tussen Israël en Hamas in ons nieuwe blog.

Netanyahu zegt zich niks aan te trekken van internationale kritiek tijdens Holocaustherdenking

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag tijdens een toespraak in Jeruzalem ter gelegenheid van de Holocaustherdenking gezegd dat internationale druk op Israël geen zin zal hebben. Netanyahu: „Ik zeg tegen de wereldleiders; geen hoeveelheid druk, geen beslissing door een internationaal forum zal Israël tegenhouden om zichzelf te beschermen.”

Netanyahu reageerde daarmee onder meer op de groeiende internationale druk op zijn regering om het grote aantal burgerdoden in de Gaza-oorlog in te perken. Inmiddels zijn ruim 34.000 Gazanen overleden door de oorlog, en 80 procent van de inwoners van de strook is dakloos.

Netanyahu zei ook dat „als Israël alleen moet staan, dan zal Israël alleen staan”. Hij vervolgde dat Israël „echter niet alleen staat omdat ontelbare aantallen beschaafde mensen over de hele wereld onze rechtvaardige strijd steunen”.

Westerse landen die Israël vlak na de Hamas-aanslagen van 7 oktober onvoorwaardelijk steunden, zijn inmiddels steeds kritischer aan het worden op het oorlogsbeleid van Netanyahu. Publieke kritiek van politici in Europa en de Verenigde Staten heeft Netanyahu al vaker fel afgewezen.

De politieke positie van Netanyahu was al voor het uitbreken van de Gaza-oorlog precair vanwege impopulaire juridische hervormingen die hij wilde doorvoeren. Sinds de aanslagen van 7 oktober wordt de premier, die lange tijd ‘Mr. Security’ werd genoemd in Israël, bovendien bekritiseerd omdat hij de Hamas-aanslagen niet heeft zien aankomen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf een toespraak ter gelegenheid van de Israëlische Holocaustherdenking. Foto Menahem Kahana/AFP

Hezbollah en Israël wisselen luchtaanvallen uit; ten minste vier Libanese burgerdoden en meerdere Israëlische gewonden

Hezbollah heeft zondag in totaal negen raketaanvallen uitgevoerd op Israël, zo meldt de Libanese groepering aldus Al Jazeera. Volgens Israël vuurde Hezbollah tot 65 raketten af in een dag, waarvan een deel schade en gewonden veroorzaakte.

Israël heeft op zijn beurt raketten teruggevuurd, waarbij volgens lokale media vier Libanese burgerdoden zijn gevallen uit dezelfde familie. Hezbollah en Israël schieten de afgelopen tijd steeds vaker raketten op elkaar af waarbij slachtoffers vallen aan beide kanten van de grens.

Eerder op zondag vuurde Hamas zo’n tien raketten af op de grensovergang tussen Israël en Gaza bij Kerem Shalom. Inmiddels zegt Israël de lanceerinfrastructuur waarvandaan Hamas heeft gevuurd te hebben vernietigd met bommenwerpers.

Gaza-grenspost bij Kerem Shalom gesloten na raketaanval van Hamas

Israël heeft de grensovergang met Gaza bij Kerem Shalom afgesloten na een raketaanval van Hamas in de buurt waarbij meerdere Israëliërs gewond raakten. Dat melden Israëlische media. Hamas heeft de aanval direct opgeëist. Volgens het Israëlische leger vuurde Hamas tien raketten af.

Volgens Israëlische media zijn de raketten afgevuurd op de grensovergang bij Kerem Shalom zelf. Die grenspost werd tot de aanval gebruikt om humanitaire hulp naar Gaza te krijgen, en was een van de weinige manieren om mondjesmaat verlichting te bieden aan de verhongerende Gazaanse bevolking. Of en wanneer de Israëlische overheid hulporganisaties weer zal toestaan om noodhulp via de grenspost te leveren, is onduidelijk.

Een ambulance bij de Kerem Shalom-grensovergang tussen Israël en de Gazastrook. Meerdere Israëliërs raakten gewond door een aanval van Hamas. Foto Abir Sultan/EPA

Een dag van ‘vredesonderhandelingen’ eindigt opnieuw zonder overeenkomst

Hoewel er zaterdag geregeld positieve geluiden klonken vanuit Egypte, waar Hamas-leiders en Israël met elkaar onderhandelen over een mogelijke wapenstilstand, is er wéér geen overeenstemming bereikt over een vredesbestand in de oorlog in Gaza. „Morgen gaan de onderhandelaars verder”, zei een bron tegen nieuwszender Al Jazeera.

Volgens betrokkenen die met persbureaus spraken, wil Hamas alleen een akkoord tekenen als Israël volledig stopt met de oorlog in Gaza en de aanvallen op Palestijnen daar. Maar volgens Hamas wil Israël dit niet. Israël wil vooral de gijzelaars terug die worden vastgehouden in de Gazastrook.

De druk is toegenomen om tot een akkoord te komen dat de nu bijna zeven maanden durende oorlog beëindigt. Egyptische en Amerikaanse bemiddelaars hebben de afgelopen dagen gehint op de komst van een staakt-het-vuren, maar het blijft de vraag of Israël een einde aan de oorlog zal accepteren voordat het zijn doel van de ‘vernietiging van Hamas’ heeft behaald.

Meerdere doden tijdens Israëlische nachtelijke inval op de Westelijke Jordaanoever

Israëlische militairen hebben zaterdag op de Westelijke Jordaanoever zeker vijf Palestijnen gedood en meerdere mensen verwond tijdens een nachtelijke inval in het bezette gebied. Dat melden Al Jazeera en persbureau Wafa.

De inval vond plaats in een dorp nabij de stad Tulkarem. Volgens het Israëlische leger waren de militairen daar voor „terrorismebestrijding” in het gebied. Persbureaus meldden dat enkele lichamen zijn meegenomen door Israëlische voertuigen na de aanval. De aanval duurde volgens Al Jazeera bijna 15 uur.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid op de Westelijke Jordaanoever zijn de invallen in het Palestijnse gebied toegenomen. Sinds 7 oktober zouden minstens 460 Palestijnen op de Jordaanoever zijn gedood door Israëlische troepen. Duizenden zijn er sindsdien gearresteerd.

Israëlische militairen dragen een lichaam weg, na de nachtelijke aanval op de Westelijke Jordaanoever, vlakbij de stad Tulkarem. Foto Jaafar Ashtiyeh/AFP

Hamas gearriveerd in Egypte voor onderhandelingen staakt-het-vuren

Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte om te onderhandelen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars en gevangenen, melden Egyptische media. Om 12 uur Nederlandse tijd is de eerste onderhandelingsronde begonnen „met delegaties uit Qatar, Egypte en zelfs Amerika”, zei een hoge Hamasfunctionaris tegen persbureau AFP.

Het is nog onduidelijk of Hamas instemt met het voorstel dat nu op tafel ligt, dat naast een tijdelijke wapenstilstand ook voorziet in de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Zaterdag meldden Egyptische media „aanzienlijke vooruitgang” in de onderhandelingen met Hamas en Israël. De betrokken partijen hebben dat zelf nog niet bevestigd, en tegen persbureau AP tempert een Israëlische officier die verwachtingen. Daarnaast meldde The Wall Street Journal vrijdag dat Israël Hamas een week de tijd heeft gegeven om akkoord te gaan met het voorstel, en anders Rafah zal invallen. Dat schrijft de site op basis van gesprekken met bronnen uit Egypte.

Israël is niet van plan de oorlog in Gaza definitief te staken, en na maanden lijkt Israël nog altijd vastbesloten om de zuidelijke stad Rafah binnen te vallen. Israël wil Hamas ‘vernietigen’, Hamas stuurt aan op een permanente wapenstilstand en volledige Israëlische terugtrekking uit Gaza. Een Israëlische bron benadrukte tegenover Times of Israel dat zijn land onder geen beding zal instemmen met het volledig beëindigen van de oorlog tegen Hamas. „Zoals de politiek al heeft besloten zullen de Israëlische strijdkrachten Rafah binnengaan om de laatste Hamasbataljons daar te vernietigen”, zei de ingewijde. „Met of zonder een tijdelijke adempauze zodat onze gijzelaars vrijgelaten kunnen worden.”

Het is nog onduidelijk of Hamas instemt met het voorstel dat nu op tafel ligt. Foto Haitham Imad/EPA

ICC-hoofdaanklager hekelt intimidatie en beïnvloeding van onderzoeken naar Israëlische topfunctionarissen

De openbaar aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, Karim Khan, wil dat de „intimidatie en represailles” en pogingen om ICC-personeel te „belemmeren of intimideren” onmiddellijk ophouden. Zijn verzoek volgt op een week van groeiende Israëlische nervositeit vanwege dreigende arrestatiebevelen tegen hooggeplaatste regeringsfunctionarissen.

Onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, defensieminister Yoav Gallant en legerchef Herzi Halevi zouden volgens verschillende media ICC-arrestatiebevelen boven het hoofd hangen. Zij zouden niet genoeg doen om Israëlische schendingen van het internationaal recht te voorkomen in Gaza, waar het Israëlische leger sinds 7 oktober zeker 34.622 Palestijnen heeft gedood. Eerder deze week werd bekend dat Netanyahu er in een telefoongesprek bij de Amerikaanse president Joe Biden op heeft aangedrongen om mogelijke arrestatiebevelen te helpen voorkomen.

Het Witte Huis gaf Israël vervolgens diplomatieke ruggensteun door aan te geven „geen voorstander” te zijn van het lopende onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden van Israël in Palestina. Ook andere G7-landen zouden achter de schermen invloed proberen uit te oefenen om de aanklacht tegen te houden, schreef The Guardian maandag. Het ICC benadrukt vrijdag dat alle bedreigingen of intimidaties tegen de rechtbank of haar personeel de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het hof ondermijnen.

Karim Khan tijdens een conferentie in de Oekraïense stad Lviv. Foto Mykola Tys/EPA

Meer dan 2.000 mensen gearresteerd bij protesten op Amerikaanse universiteiten

In de afgelopen twee weken zijn bij pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten meer dan 2.000 mensen gearresteerd. Dat melden Amerikaanse media vrijdag op basis van hun eigen tellingen. De meeste arrestaties vonden plaats op de campussen van UCLA in Los Angeles (132), Columbia University in New York (282) en Dartmouth College in New Hampshire (90), schrijft omroep CNN.

De demonstranten willen een einde aan de oorlog tussen Israël en Hamas, en willen dat hun universiteiten banden verbreken met bedrijven die financiële belangen in Israël hebben. Op enkele plekken zijn er ook tegenprotesten geweest van pro-Israëlische studenten en medewerkers. Bij UCLA liepen de spanningen tussen de twee groepen demonstranten hoog op. Burgemeester van New York Eric Adams zei donderdag dat bijna 30 procent van de gearresteerden afgelopen week „niet-gelieerde partijen” waren.

De eerste arrestaties bij pro-Palestijnse protesten vonden 18 april plaats op Columbia University. Daar werden meer dan honderd mensen opgepakt bij het schoonvegen van de campus. Sindsdien heeft het protest zich verspreid over de hele Verenigde Staten, en naar onder meer Australië. Veel actievoerders op Amerikaanse universiteiten zijn geschorst en kunnen mogelijk niet afstuderen.

Lees ook: Voor Amerikaanse studenten is een vrij Palestina het begin van een wereldwijde revolutie

Een beeld van demonstranten bij de The City College Of New York. Foto Spencer Platt/AFP

Turkije stopt alle handel met Israël vanwege Gaza-oorlog

Turkije zet per direct alle import en export van goederen van en naar Israël stop vanwege de Gaza-oorlog. Dat meldt persbureau Bloomberg donderdagmiddag op basis van twee Turkse functionarissen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt op sociale media het stoppen van het handelsverkeer. Daarmee schendt Turkije handelsverdragen tussen de twee landen, stelt Israël.

Sinds de Turkse president Recep Tayyip Erdogan begin april lokale verkiezingen verloor, neemt de kritiek op zijn Israëlbeleid toe. Erdogan keert zich in felle bewoordingen tegen de Israëlische opstelling in de Gaza-oorlog. Volgens een deel van de Turkse bevolking voegt hij de daad echter niet genoeg bij het woord. Zo kondigde Erdogan vorige maand handelsbeperkingen aan in reactie op het Israëlische verbod om Turkse hulpgoederen aan Gaza te leveren. Het bleek alleen om het stopzetten van „intensieve handel” te gaan, niet om een algehele opschorting zoals nu wel het geval lijkt.

Turkije en Israël zijn belangrijke handelspartners van elkaar. In 2023 bedroeg het goederenverkeer tussen beide landen volgens Turkse cijfers zo’n 6,3 miljard euro. In reactie op het stopzetten van de goederenstroom wil Israël meer inzetten op lokale productie en handel met andere landen.

Erdogan staat onder druk bij de Turkse bevolking vanwege zijn houding tegenover Israël. Foto Ahmad Al-Rubaye/Reuters

12 doden bij verschillende Israëlische aanvallen in Gaza

Het Israëlische leger heeft donderdag bij verschillende aanvallen in Gaza minstens twaalf Palestijnen gedood. Dat melden nieuwszender Al Jazeera en het Palestijnse persbureau Wafa. Bij Israëlische luchtaanvallen nabij het vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza vielen zeker negen doden. Israëlische gevechtsvliegtuigen richtten zich onder meer op het stadje Az-Zahra, iets ten noorden van het vluchtelingenkamp.

Volgens Al Jazeera, dat spreekt van „voortdurende bombardementen” op Nuseirat, werd onder meer een moskee getroffen in het kamp. Daarnaast maakt de nieuwszender melding van vuurgevechten tussen Hamas-militanten en Israëlische militairen rondom het gebied.

Ook in Gaza-Stad bestookte het Israëlische leger verschillende woonwijken. Bij een aanval op een woning in het zuiden van de stad werden twee mensen gedood. Wafa maakt daarnaast melding van verschillende gewonden en meerdere vermisten, die vermoedelijk nog onder het puin liggen. In de zuidelijke stad Khan Younis, dat ook nog steeds onder Israëlisch vuur ligt, werd minstens een Palestijn gedood.

Bij het grootschalige offensief in Gaza heeft het Israëlische leger sinds 7 oktober zeker 34.596 Palestijnen gedood, zo meldde het lokale gezondheidsministerie in zijn dagelijkse update op Telegram. Woensdag hintte de Israëlische militaire stafchef Herzi Halevi naast de dreigende inval in Rafah op een hernieuwd offensief in het noorden van Gaza. Daarnaast kondigde hij aan dat het militaire offensief in Gaza „met kracht zal worden voortgezet”, ondanks de lopende onderhandelingen over een staakt-het-vuren.

Bij Israëlische luchtaanvallen nabij het vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza vielen zeker negen doden. Foto Mohammed Saber/EPA

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog vind je hier.