RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Zuiden en midden

Nu nog even genieten, straks code geel met onweer, hagel en veel regen

April 2024: wandelaars trotseren wind en regen op de Erasmusbrug in Rotterdam Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Vanmiddag en vanavond kan het qua weer behoorlijk losgaan in het zuiden en midden van het land. Het KNMI waarschuwt dat er flinke onweersbuien aankomen die gepaard kunnen gaan met windstoten, hagel en veel regen.

Het weerinstituut heeft code geel uitgevaardigd voor zes provincies.

Grote hagelstenen

Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen er last van krijgen en ook kan er plaatselijk wateroverlast zijn. De windstoten kunnen een snelheid hebben tot 65 kilometer per uur, de hagelstenen kunnen een diameter van 2 centimeter hebben en lokaal kan er tussen de 20 en 40 millimeter regen vallen in een uur. Later op de avond neemt het aantal buien af en worden ze minder zwaar.

Geniet dus nog maar even van het mooie weer vanochtend en in het begin van de middag, zegt Amara Onwuka van Buienradar in het RTL Ontbijtnieuws. "Op veel plekken wordt het zomers warm, met misschien zelfs lokaal temperaturen tot 26 graden. Maar door die warme lucht is de atmosfeer erg explosief. Er komen onweersbuien vanuit België onze kant op."

Volgens Onwuka kunnen dat 'echt pittige exemplaren zijn'. Aanvankelijk gold code geel voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland, maar dat is inmiddels opgeschaald met Zeeland en Zuid-Holland, waar het vooral 's avonds kan gaan spoken.

"Voor de rest geldt code geel vanaf een uur of vier vanmiddag tot 1 uur 's nachts", zegt Onwuka. "Je moet dan rekening houden met lokale buien die echt stevig zijn met hagel en sowieso onweer, windstoten en veel regen in korte tijd. Er zijn grote verschillen, regionaal kan het helemaal losgaan, maar er zijn ook plekken waar het reuze mee gaat vallen."

Amara Onwuka vertelt je in deze video wat voor weer het vandaag en de komende dagen wordt:

RTL Weer 08:20

01:49

Het weer gaat volgens Onwuka de komende dagen sowieso veranderen, de zomer is weer even weg. Het wordt een stuk wisselvalliger, de temperaturen dalen naar waarden die vrij gemiddeld zijn voor deze tijd van het jaar. Zo wordt het morgen met een graad of 14 ronduit fris, is het bewolkt en vallen er buien. 's Middags wordt het wel wat droger en is soms de zon te zien.

Ook het weekend is wisselvallig, met een mix van zon en bewolking. De temperatuur gaat wel iets omhoog naar zo'n 16 á 17 graden.

Hoe zit dat nou met die codes? We leggen het je in deze video uit:

Code geel, oranje of rood: dit betekenen de kleurcodes bij het weer

02:00

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS