RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
As it was

Muziek van Billie Eilish en Harry Styles toch terug op TikTok

Harry Styles Beeld © ANP

De muziek van bekende artiesten als Billie Eilish (22) en Harry Styles (30) kan terugkeren op TikTok. Hun muzieklabel Universal Music Group (UMG) heeft alsnog een deal gesloten met het socialemediaplatform.

In februari werd de muziek van TikTok gehaald, omdat beide partijen er niet uitkwamen. Het muzieklabel stelde eerder dat TikTok, eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, geen eerlijke prijs wilde betalen voor de muziekrechten. Volgens TikTok waren de beschuldigingen onjuist.

Taylor
Lees ook:
Taylor Swift, Harry Styles en Billie Eilish niet meer te horen op TikTok

Wanneer de muziek precies weer terugkeert op het platform is nog niet duidelijk. Maar het ligt voor de hand dat dit binnenkort gebeurt. UMG spreekt van een 'nieuw hoofdstuk' in de relatie met TikTok, dat op zijn beurt zegt blij te zijn het muzieklabel weer te mogen verwelkomen.

Volgens een verklaring krijgen aangesloten songwriters en artiesten nu betere vergoedingen. Ook zijn afspraken gemaakt over promotiemogelijkheden voor hun muziek en bescherming tegen kunstmatige intelligentie (AI). TikTok wil samenwerken met het aan de beurs in Amsterdam genoteerde UMG om ongeautoriseerde, door AI gegenereerde muziek van het platform te verwijderen.

Jennifer
Lees ook:
Jennifer Aniston zal nooit een account aanmaken op TikTok: 'Het is niet gezond'

Ook de muziek van Taylor Swift verdween in februari van de video-app. Een selectie van haar nummers is sinds kort evenwel weer te gebruiken op TikTok. Dat was mogelijk omdat Swift zelf kan bepalen waar haar nummers te horen zijn. Zij beschikt, in tegenstelling tot veel andere artiesten, zelf over de auteursrechten van haar songs.

Twee weken beheerste Swift ook het muzieknieuws. Toen kwam haar veelbesproken nieuwe plaat The Tortured Poets Department uit, dat vlak na verschijning plotsklaps een dubbelalbum bleek:

Taylor Swift-fans hysterisch om dubbelalbum: 'Ik trek dit niet'

05:19