Zeno Geradts, bijzonder hoogleraar forensische data analyse en onderzoeker bij het NFI.
Volledig scherm
PREMIUM
Zeno Geradts, bijzonder hoogleraar forensische data analyse en onderzoeker bij het NFI. © Getty Images / Foto

Deepfakes verschijnen overal op het internet: 6 tips om jezelf te beschermen tegen misleiding

Van een man die denkt zijn baas te zien via Zoom en voor miljoenen wordt opgelicht tot politici en BN’ers die zogenaamd bizarre uitspraken doen in video’s: deepfakes duiken overal op het internet op. Het wordt steeds makkelijker om met kunstmatige intelligentie (AI) beelden, stemmen en gezichten te manipuleren. Hoe kun je weten of beelden echt of gegenereerd zijn?

  1. Privacy-topman wil onderzoek naar deepfake-schandaal BN'ers, hoop op fikse boetes
    49

    Privacy-top­man wil onderzoek naar deepfake-schan­daal BN'ers, hoop op fikse boetes

    De gemanipuleerde pornovideo’s van tientallen BN’ers en politici moeten zo snel mogelijk uit de lucht. Daarvoor wil Autoriteit Persoonsgegevens (AP) binnenkort in gesprek met de leiding van het Openbaar Ministerie, zegt voorzitter Aleid Wolfsen. De privacywaakhond sluit niet uit dat er fikse boetes worden opgelegd als de expliciete beelden online blijven staan. ,,Maar dan moeten we wel bij de eigenaar kunnen komen, en dat is een hele opgave.”
  2. Hoor je iets minder? Gehoorapparaten zijn kleiner en zitten vol technische innovaties
    PREMIUM
    vijf tips

    Hoor je iets minder? Gehoorappa­ra­ten zijn kleiner en zitten vol technische innovaties

    Heb jij een partner die steeds de tv een tikkie te hard zet, of maak je je daar zelf schuldig aan? Dan is dit artikel hopelijk niet aan dovemansoren gericht. Het is namelijk vaak de eerste indicatie van gehoorverlies. Gelukkig worden hoorapparaten steeds beter en mooier, merkt techjournalist Anton Damen. ,,Ze hebben ook ruisonderdrukking en bluetooth ingebouwd. Technisch kan steeds meer, ik heb geen last van geroezemoes in een druk gezelschap’’, zegt een ervaringsdeskundige.