Terug naar de krant

Dodental noodweer in Kenia opgelopen tot 181, honderdduizenden Kenianen ontheemd

Leeslijst Nieuws
Klimaatcrisis De hevige regenval en overstromingen hebben grote delen van de Keniaanse infrastructuur weggespoeld, waaronder woningen, wegen en bruggen.
Leeslijst

Bij de overstromingen en aardverschuivingen in Kenia zijn inmiddels 181 mensen omgekomen. Dat melden lokale autoriteiten en het Rode Kruis, volgens internationale persbureaus. Het natuurgeweld heeft sinds afgelopen maand honderdduizenden Kenianen uit hun huizen verdreven. Ook buurlanden Tanzania en Burundi worden getroffen door het noodweer, met tientallen doden tot gevolg. Afgelopen jaar kregen grote delen van Oost-Afrika nog te maken met de ergste droogte in decennia.

De hevige regenval en overstromingen hebben grote delen van de Keniaanse infrastructuur weggespoeld, waaronder woningen, wegen en bruggen. Verschillende sleutelwegen zijn volgens de nationale wegenautoriteit afgesloten vanwege overstromingen en puin.

Lees ook Overstromingen in Kenia zorgen voor grote schade aan dorpen in het Mai Mahiu-gebied
Een bovenaanzicht van het dorp Mai Mahiu, dat door de overstromingen voor een groot deel is verwoest.

Woensdag werden in Mai Mahiu, een stad gelegen in centraal-Kenia, opnieuw twee lichamen geborgen, aldus het Rode Kruis. Reddingsteams onder leiding van militair personeel met speurhonden zoeken in de hele regio naar overlevenden. Maandag kwamen in dezelfde stad al zeker 48 mensen om door de overstromingen. Dinsdag werden nog eens tien nieuwe doden gemeld door regeringsautoriteiten

Oppositieleider Raila Odinga uitte deze week kritiek op president William Ruto en zijn regering. Naar eigen zeggen heeft de regering de mond vol van klimaatverandering, maar is het land ondanks waarschuwingen van klimaatexperts onvoldoende voorbereid op de gevolgen ervan. „Hoewel de meteorologen de zware regenval en storm nauwkeurig hadden voorspeld, waren er geen noodplannen vooraf.”

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in