Direct naar artikelinhoud
Han Lips kijkt tv

Sven Ratzke kiest niet voor de makkelijkste weg: ‘Ik word chagrijnig als een recensent me met Youp van ’t Hek vergelijkt’

In de rubriek Han Lips kijkt tv schrijven verschillende redacteuren van Het Parool elke dag over wat hun opvalt op tv. Vandaag: Volle Zalen.

Volgens Sven Ratzke was Marlene Dietrich het voorbeeld van een goede Duitser: 'Zij zong bijvoorbeeld voor de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.'Beeld Avotros

Uiteraard was deze tv-recensent van Het Parool ook reuze benieuwd naar het Pownedprogramma waarin Filemon Wesselink de afslankhype van Ozempic zou onderzoeken door een prik te nemen. Maar dat programma werd niet uitgezonden omdat het was verboden door De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, althans volgens Pownedbaas Dominique Weesie.

Normaal is Weesie niet vies van een relletje maar een dwangsom van minimaal 150.000 euro bij uitzending was hem toch iets te gortig. Daar was volgens de inspectie geen sprake van maar desondanks werden Filemons ervaringen met de prikpen niet uitgezonden woensdagavond.

Gelukkig was er het altijd betrouwbare Volle Zalen waarin Cornald Maas dit keer de Nederlands-Duitse zanger/entertainer Sven Ratzke volgde. Hij werkte onder meer met Nina Hagen, maakte een voorstelling over David Bowie en speelt nu Marlene Dietrich in de voorstelling Marlene.

“Duitsers hebben een complexe geschiedenis maar zij is het voorbeeld van een goede Duitser,” aldus Ratzke. “Marlene zong bijvoorbeeld voor de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

De 47-jarige Sven Ratzke is de zoon van een Duitse moeder en een Nederlandse vader. Na de scheiding van zijn ouders groeide hij op in een alternatieve woongemeenschap bij Nijmegen waar hij al op zijn negende optredens organiseerde. Voor Volle Zalen ging hij, samen met zijn moeder, nog een keer terug naar het klooster waar de woongemeenschap was gevestigd.

Zijn androgyne verschijning zorgt vaak al voor verwarring en dat Ratzke niet voor één genre kiest maar van Bowie tot barok zingt maakt hem nog ongrijpbaarder. “Ik word er weleens chagrijnig van als er een cabaretrecensent van de Volkskrant naar mijn voorstelling komt en schrijft dat het niet Youp van ’t Hek is wat ik doe,” verzuchtte Ratzke. “Ik wil steeds iets anders maken. Dat heeft de weg wat zwaarder en langer gemaakt maar de artiesten die ik bewonder hebben ook nooit de makkelijkste weg gekozen.”

Dat hij daardoor minder bekend is in Nederland dan in Duitsland – soit. Ratzke staat net zo makkelijk in Paradiso, waar hij met een concert zijn verjaardag vierde, als op het podium in Berlijn met Marlene – dat eind deze maand overigens nog in DeLaMar te zien is.

In Volle Zalen liet hij meer van zichzelf zien, hoewel hij Cornald Maas waarschuwde dat hij niet al zijn vragen zou beantwoorden. “Theater moet mysterie zijn, je moet niet alles uitgelegd krijgen.”

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

Han Lips?

Het Parool ondertekent de tv-recensies in de rubriek Han Lips kijkt tv voortaan met de naam van de auteur. De rubriek blijft uiteraard bestaan, maar het fictieve personage Han Lips is met pensioen.