Direct naar artikelinhoud
Hopelijk trekken de formatiepartners hun conclusies over Wilders
CommentaarRadicaal-rechts

Hopelijk trekken de formatiepartners hun conclusies over Wilders

“Alleenstaande illegale mannen die Europa overspoelen en een gevaar vormen voor onze vrouwen en dochters.” “Onze Joods-Christelijke cultuur die verdund wordt als we de grenzen nog verder openzetten.” Het zijn uitspraken van een man die premier wil worden van Nederland. Een man die bovendien een handtekening onder een document heeft gezet waarin hij belooft de islam te respecteren, net als de rechtsstaat.

De afspraken die NSC, VVD, BBB en de PVV maakten met informateur Ronald Plasterk, blijken al langer een papieren werkelijkheid. Als vanouds gaat Wilders tekeer op X, hij doet aangifte tegen Frans Timmermans en op de ultraconservatieve Cpac-conferentie doet hij uitspraken die veel weg hebben van de omvolkingstheorie, de historisch beladen theorie dat (voornamelijk witte) Europeanen langzaam vervangen zouden worden door ‘niet-Europeanen’.

Media en politici mogen die Geert Wilders niet normaliseren. Het gaat wel die kant op. Te veel journalisten hadden de formatie in het achterhoofd bij de toespraak die Wilders in Boedapest gaf. Verontrustender is het stilzwijgen van VVD, NSC en BBB over de extreme migratie-uitspraken.

Oorlogstaal wordt niet geschuwd

Stuitend. Temeer omdat Wilders weet hoe hij de grenzen op kan zoeken. Hoe meer ruimte hij krijgt, hoe comfortabeler hij zich voelt. Alleen al zijn bezoek aan Cpac, waar radicaal- en extreemrechtse opiniemakers en politici samenkomen, had de alarmbellen moeten doen afgaan bij de formatiepartners.

Op het congres zijn journalisten van gevestigde media niet welkom. Het liberale westen, met ‘de verdorven instituties’, zijn de belangrijkste vijand. Oorlogstaal wordt niet geschuwd. Premier Orbán spreekt op Cpac over het aantrekken van de ‘wapenrusting’ en de organisator van het congres wil ‘het liberale monster’ verslaan.

Voorafgaand aan het congres lunchte Wilders met ‘zijn vriend en bondgenoot’ Orbán. De man die zich uitspreekt tegen het homohuwelijk en abortus, en de banden met Rusland goed houdt. Dat Wilders in de aanloop naar de Europese verkiezingen kiest voor dit congres zegt iets over zijn agenda: de relatie met zijn radicaal- en extreemrechtse, collega-politici warm houden.

Eensgezindheid uitstralen

Politici die elkaar vinden in de afkeer van migratie en Europa. Die de natiestaat verheerlijken, net als ‘de Joods-Christelijke cultuur.’ Meningsverschillen zijn er wel – bijvoorbeeld over Orbáns innige relatie met Rusland – maar die worden tijdens Cpac vakkundig doodgezwegen.

Het ultraconservatieve congres moet naar buiten toe eensgezindheid uitstralen; een opmars naar een overwinning tijdens de Europese verkiezingen. De toespraak van Wilders is daar onderdeel van. Als de radicaal-rechtse taal die Wilders daar bezigt een voorbode vormt voor zijn politieke rol in Nederland, is dat meer dan verontrustend. Het is te hopen dat de formatiepartners de stilte gebruiken om hun conclusies te trekken over de PVV-leider.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.