RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Europapa

Wat zegt het dat Europapa iets wegzakt bij bookmakers Eurovisiesongfestival?

Songfestival-kandidaat Joost Klein staat de pers te woord op luchthaven Schiphol, Beeld © Sander Koning

Voor de echte liefhebber is het Eurovisiesongfestival deze week van start gegaan. Alle landen zijn afgereisd naar Mälmo in Zweden voor de eerste repetities. Afgelopen woensdag mocht Joost Klein al een tipje van de sluier lichten. Bij de bookmakers zakte hij daarna wél van plek 3 naar plek 5. "Het kan nog alle kanten op", zegt songfestivalverslaggever Lonneke Haveman.

1. Wie zijn de bookmakers?

Wedden op de uitslag van een voetbalwedstrijd, of op de naam van de 'royal baby': daar heb je vast al wel eens over gehoord. Het gaat precies hetzelfde als bij het Eurovisiesongfestival. Je zet geld in op het land waarvan jij denkt dat het gaat winnen. Dat doe je bij een - online - wedkantoor, een zogenaamde bookmaker.

De bookmakers houden vervolgens bij welk land het vaakst wordt gekozen als winnaar van het songfestival. Dit land komt dan op nummer één te staan.

Vanochtend even voor 7.00 uur zag het lijstje er zo uit:

2. Hoe betrouwbaar zijn de bookmakers?

Volgens Lonneke Haveman zijn de bookmakers 'redelijk goed in voorspellen'. "Meestal zitten ze er niet ver naast. De top 3 klopt vaak wel, maar het verschil tussen de top 3-landen is dit jaar veel kleiner dan voorgaande jaren."

In 2019 deed Duncan Laurence mee namens Nederland en al tijdens de repetities stond hij bovenaan met een grote winkans ten opzichte van de nummer 2. Dat was vorig jaar ook het geval met de Zweedse zangeres Loreen. "Als je kijkt naar dit jaar dan zie je dat Zwitserland momenteel dé kanshebber is op de winst volgens de bookmakers, maar het verschil is maar 3 procent met de nummer 2, Kroatië." 

3. Joost Klein is gezakt naar de vijfde plek, moeten we ons zorgen maken?

Joost Klein (26) kwam afgelopen woensdag voor het eerst in actie in Malmö. In de Malmö Arena kreeg hij een halfuur de tijd om zijn liedje 'Europapa' en de daarbij horende act te oefenen. De repetitie was achter gesloten deuren, maar de organisatie van het songfestival verspreidde achteraf wel enkele beelden op sociale media. Bij zijn vertrek op Schiphol zei Klein eerder dat hij het jammer vindt dat daardoor sommige dingen geen verrassing meer zijn. "Je gaat toch ook niet bij een goochelaar de repetities filmen?"

Na zijn repetitie zakte hij van de derde plek naar de vijfde plek. Maar, zegt Haveman, dat is nog geen reden tot onrust. "Er zijn nu alleen wat foto's en een kort filmpje naar buiten gekomen. Het zou me ook niks verbazen als hij totaal wat anders gaat doen. En we weten dat Joost Klein niet de beste zanger is van het festival, maar bij hem gaat het om het hele pakket en daar hebben we nu maar een heel klein stukje van gezien."

Haveman vervolgt: "Volgende week woensdag is de eerste repetitie van Joost Klein waar binnenlandse- en buitenlandse pers bij aanwezig zijn. Dat zal de eerste keer zijn dat journalisten zien hoe zijn act er uiteindelijk op tv uitziet. Dan kan de lijst bij de bookmakers er weer anders bij staan."

Bekijk hier de videoclip van Joost Klein, Europapa

03:07