Direct naar artikelinhoud
Lijstje

Voor met je partner of alleen: bij deze vijf winkels vind je de leukste (seks)producten voor in de slaapkamer

Het succes van de catalogus van Mail & Female werd in 1992 gevolgd door de eerste Mail & Femalewinkel in de stad.Beeld Angela Baas

Op zoek naar speeltjes of outfits voor in de slaapkamer (of de keuken, waarom ook niet)? In deze vijf seksshops kun je op je gemak rondkijken – zonder omver te worden gelopen door Wallentoeristen.

Newside Eroticshop

Een erotische winkel die niet meteen ‘seksshop’ schreeuwt als je langs de vitrine loopt. Geen geëtaleerde seksspeeltjes of bordeauxrode lingeriepakjes, maar een lichtgroene gevel met ‘love, lust en seduce’ erop.

Eenmaal binnen is de sfeer gemoedelijk. Een van de seksexperts die er werken, omschrijft Newside als een veilige ruimte waar mensen niet gestoord worden. Elkaar slaan met zweepjes, iets wat toeristen graag doen, is ten strengste verboden. Het assortiment is niet gericht op één geaardheid of gender, maar op een breed publiek: van queers tot cis-mannen en -vrouwen tot non-binair.

Naast de bekende Satisfyer heeft Newside een breed scala aan seksspeeltjes die samen gebruikt kunnen worden. De Endless Fun Satisfyer bijvoorbeeld kan op meer dan dertig manieren gebruikt kan worden. Naast vibrators, dildo’s en massagetools verkoopt Newside ook tepelstickers, ‘kietelaars’ zoals struisvogelveren, erotische dobbelstenen, sekskaartspellen en het bordspel Monogame om intimiteit binnen je relatie te vergroten. Ook een plus: bij Newside kun je glijmiddel kopen op waterbasis zonder parabenen (conserveermiddel) en glycerine (verdikkingsmiddel), waardoor je minder risico op schimmelinfecties loopt.

Een trend onder speeltjesgebruikers: een vibrator-ei dat met een afstandsbediening kan worden bediend (door jezelf of een partner). In hetzelfde straatje: vibrators, zoals WeVibe of de Little Secret Panty Vibrator, die via een app kunnen worden bediend, ideaal voor langeafstandsrelaties.
Nieuwezijds Voorburgwal 156 (Centrum)

Bij Newside Eroticshop op de Nieuwezijds Voorburgwal kun je zogeheten ‘kietelaars’ kopen.Beeld Angela Baas

Mail & Female

Mail & Female is al 35 jaar een begrip in de stad. Het succes van de catalogus met exclusief producten voor vrouwen – een primeur in Europa – en de bestellingen via de post (vandaar de naam) werd in 1992 gevolgd door de eerste Mail & Femalewinkel aan de Amstel. Onder meer lingerie en de beroemde blotebillenjurk van Marlies Dekkers lagen in de schappen.

Sinds 2016 zit de winkel op het Weteringscircuit. Volgens shopmanager Madeleine Vreekamp (39) heeft eigenaar Hanni Jagtman hard geknokt voor dit plekje – midden in de stad, makkelijk te bereiken met het ov en een stuk ruimer dan de meeste seksshops in het Wallengebied.

In de vitrine, die om de drie weken verandert, staat seksualiteit centraal: een paars getekende oester, vrouwentong en een gele paspop met strap-ons. De oorspronkelijke filosofie van de shop, waarbij vrouwen verantwoordelijkheid moesten nemen voor hun seksualiteit (‘ieder meisje een vibrator’), is verruimd: het aanbod richt zich nu op iedereen.

Vreekamps favoriete speeltjes zijn die van het merk je joue – Frans voor ‘ik speel’. Bijvoorbeeld de Mimi Soft, een fluwelig-aanvoelende vibrerende steen met een zachte flexibele top die je kan gebruiken als vibrator, om de penis te masseren of om andere gedeeltes van het lichaam te strelen. Van hetzelfde merk hebben ze ook de G-spot- of de multifunctionele rabbit bullet vibrator.

In Mail & Female is bewust niet gekozen om de Satisfyer te verkopen. “Het is een one-trick pony. Je kan er één ding mee,” zegt Vreekamp. “Het is niet iets waar je samen mee kan experimenten. Toch is het voor veel mensen, die nooit klaarkomen, een uitkomst.”

Mail & Female heeft een hoekje speciaal voor happy pussy stuff: gehaakte kleurrijke vulva’s, wierookhouders in de vorm van een vulva van House of Daan, handgegoten ‘kutkaarsen’ van Denise Rosenboom, boob-vaasjes en kandelaars van Flora in the Garden en kaarten en totebags van Lekker Blijven Likken. Of de bekende ‘Eat pussy, it’s organic’-totebag van Mail & Female zelf.

Bekkenbodemspecialisten verwijzen cliënten met vaginisme, of die uitgescheurd of bestraald zijn, vaak naar Mail & Female, waar ze advies kunnen krijgen op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Ook geeft de seksshop workshops in masturberen, aftrekken en vingeren.

Nieuwe Vijzelstraat 2 (Centrum)

Heaven07

Op de plek waar Nana Sekshop jarenlang tegenover de bekende sekswinkel Wooden Shoe stond, en waar de Warmoesstraat de Oudezijds Achterburgwal kruist, bevindt zich nu Heaven07. Deze erotische winkel richt zich specifiek op mensen die zich identificeren als vrouw, maar heeft ook veel seksspeeltjes voor koppels en (leren)outfits voor bdsm-liefhebbers.

Ze noemen zichzelf niet voor niets The most vibrating shop: een winkel, apotheek en parfumerie met een uitgebreid (en grappig) assortiment aan vibrerende speeltjes. Denk bijvoorbeeld aan een clitorisvibrator in de vorm van een eend, een kinky rabbit om de ballen mee te strelen, de mintgroene vibrators van Pillow Talk (van erg kleine bulletvibrators tot wat meer intensieve wandvibrators) en vibrators die meebewegen op het ritme van (via bluetooth verbonden) muziek. Ook kun je hier kegelballen vinden om je bekkenbodem te trainen. In de kelder van de winkel is een beperkte selectie van bdsm-spullen te vinden, zoals zijden blinddoeken, suède zweepjes, tepelklemmen, leren handboeien of metalen handboeien.
Warmoesstraat 62 (Centrum)

Heaven07 op de Warmoesstraat noemt zichzelf ‘the most vibrating shop’Beeld Angela Baas

Fannie

In de recent geopende Fannie gooien ze het over een andere boeg: het draait hier niet om erotiek en seks, maar om intimiteit en wellness. ‘For all things intimate’ dus: de winkel richt zich primair op de wensen en behoeften van de klanten. 95 procent van de producten die Fannie aanbiedt, zijn female-founded, zegt mede-eigenaar Annelotte Mul (25). “Voor ons is het belangrijk om onze filosofie door de bedrijfsvoering heen te laten stralen, omdat volgens ons het vrouwelijke perspectief in de seksspeeltjesbranche nog altijd ontbreekt. Niets voor niets heten wij Fannie.”

Mutl zou de winkel ook eerder omschrijven als een intimate wellness concept store dan als een seksshop. Een deel van het assortiment is ingericht op het vrouwelijk orgasme, maar dat is niet het enige waar de winkel zich op richt. “We willen het genot van vrouwen+ verhogen: iedereen die zich als vrouw identificeert, zegt Mul. Seks draait om de hele intieme ervaring van begin tot eind. Het komt erop neer dat voor vrouwen seks hebben, of intiem zijn met iemand of met jezelf, veel meer omvat dan alleen de daad zelf.”

Bij Fannie kan je naast speeltjes terecht voor lingerie, spelkaarten met truth or dare, chocolade met afrodisiacum – een stof die je libido verhoogt –, zacht en pastelkleurig beddengoed en geur- en massagekaarsen. Die kun je gebruiken om een ander mee te masseren, omdat ze zijn gemaakt op basis van kokosolie, dat al bij een lage temperatuur smelt.

In de WhatsAppcommunity van de winkel kunnen mensen tips en tricks over seks en intimiteit met elkaar delen. “We merken dat veel vrouwen daar behoefte aan hebben. Buiten de groep is het nog steeds een taboe om daarover te praten,” zegt Mul. “We krijgen nog best wel veel mensen over de vloer voor wie intimiteitsproducten nog onbekend terrein zijn. Er ontbreekt nog altijd te veel kennis op het gebied van seks en intiem welzijn bij vrouwen. Door de community en de Q&A die wij aanbieden, hopen we het bewustzijn over deze onderwerpen te vergroten.”

Berenstraat 41 (Centrum)

Fannie, een intieme wellness-shop op de Berenstraat 41 is voor iedereen met een 'fanny’.Beeld Angela Baas

The Bronx

Al bijna vijftig jaar vind je The Bronx zich aan de Kerkstraat, in de buurt van de bekende uitgaansgelegenheid de Reguliersdwarsstraat. In 1976 begon The Bronx als videoshop waar je porno kon kopen (en kijken); nu is het alleen nog een seks- en fetisjwinkel. Een ‘erotische lifestyleshop’ voor iedereen, met een uitgebreid assortiment gericht op (homoseksuele) mannen en de lhbtqi+-gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan masturbatie-eieren, poppers, penisringen, strap-ons en prostaatstimulators.

Medewerkers kijken goed om naar hun klanten en luisteren naar hun persoonlijke smaak en voorkeur. “People are freaking out als ze de deur binnenkomen. Ze weten soms niet waar ze moeten kijken,” zegt een medewerker. “We zorgen ervoor dat we ze op hun gemak stellen. Ik zeg altijd: de belangrijkste en uitdagendste stap, het naar binnen gaan, heb je al gezet.” The Bronx heeft ook allerlei soorten en maten dildo’s, (luchtdruk)vibrators voor onderweg, bijna alles van het merk Satisfyer (waaronder de One Night Stand, met een batterijduur van negentig minuten), en speeltjes voor koppels.
Kerkstraat 53-55a (Centrum)

The Bronx - Kerkstraat 53-55aBeeld Angela Baas

Dit heeft de stad nog meer te bieden: onder meer alles voor Bondage, Discipline, Dominance (dominantie), Submission (onderwerping), Sadism en Masochism (bdsm) en condooms op maat.

Eerder op zoek naar (bdsm-)outfits in lak, leer of latex? Dan kun je het best terecht bij Breathcatcher op de Sint Antoniebreestraat, een van de beste bdsm- en leerwinkels van Europa. Maar ook bij Black Body in de Kerkstraat, of Smart Fetish en Fantasy in de Oudebrugsteeg, waar ze alles met de hand maken. Mister B is een (homo)sekswinkel gespecialiseerd in bdsm. Condooms (op maat), vingercondooms, beflapjes en glijmiddel koop je bij de Condomerie op de Warmoesstraat – de eerste condoomspeciaalzaak ter wereld.