Auto-expert Niek Schenk.
Volledig scherm
Auto-expert Niek Schenk. © Joost Hoving / Getty Images

Dit kan er gebeuren als je te zware e-bikes op je fietsendrager zet

auto-expertNergens ter wereld is de fietsendrager zo populair als in Nederland. Maar de al even populaire e-bikes zijn zwaarder dan klassieke fietsen. Welke risico's loop je als je een fietsendrager te zwaar belaadt, vraagt lezer J.G.M. de Graaf zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.

19 reacties

  • Robbie Smit

    5 dagen geleden
    Twee keer 25KG + 20KG voor de drager is idd wat veel voor de kleinere auto. Maar je moet al aardig de portemonnee omgooien als je twee fietsen samen onder de 30KG wilt houden (MTB). Heel reëel is het dus allemaal niet. Denk dat bijna iedereen met 2 fietsen erop in overtreding is of bijna. Gaan we nu ook ineens kijken naar mensen die met een volle auto en volgeladen naar het strand gaan e.d.? Poeh zijn alle banden altijd op de juiste spanning mensen? Wat nog meer te miepen?
  • Bert Veenstra

    2 weken geleden
    Zullen we vanaf nu de term "e-bike" niet meer gebruiken en gewoon "e-fiets" zeggen? "E-bike" is echt een achterlijke vorm van onnodig Buitenlands. Je zegt toch ook "elektrische fiets" en niet "electric bike"? En je zegt "fietsendrager" en niet "bicycle carrier" En "trekhaak" ipv "tow bar"
  • van Bergen

    2 weken geleden
    Niek heeft het weer prima verteld ! En mocht u het raar vinden dat zo'n zware trekhaak maar 50 of 75 kg dragen mag. Dat is omdat het hier om een statisch gewicht gaat bij stilstaande auto, 200 kg zou hij ook houden. Maar er speelt nog wat. Zodra een auto gaat rijden hebben we het over dynamisch gewicht, en dan kan die 50kg, wanneer uw auto door een korte maar diepe kuil gaat, zomaar een paar honderd kg worden voor een kort moment. En die klap moet hij ook kunnen hebben, iedere keer weer . .
  • J.C. Kattestaart

    2 weken geleden
    De meeste autoberijders beseffen niet dat een automobiel een totaal gewicht mag hebben .En dat is door bij eerste aanmelding bij RDW getest en vast gelegd.Het staat op het kenteken bewijs dat bij ieder voertuig aanwezig moet zijn.Dat geld ook voor op en aan de auto. Calculeer daar bij ook de gewichten van de inzittende bij op.Voor ieders veiligheid houd je hier aan.2 Volwassen+3 Kinderen is al gauw 200 kg+ bagage en je zit over de max lading + caravan op trekhaak (50kg kogeldruk).En dan klagen.
  • Aart v Gelderen

    2 weken geleden
    Een heleboel mensen hebben niet in de gaten dat een fietsendrager een moment op de kogel uitoeffend De kogeldruk is bij 2 fietsen die 50 cm uit de kogel staan het dubbele . Even doordenken bij 3 . De trekhaak zal het wel kunnen hebben ,die is nl. wel overberekend maar het kan de rij eigenschappen van de auto aardig beïnvloeden
  1. Trouwstoet met 25 auto’s houdt politie lang bezig: boetes voor dubbel parkeren en rijden over fietspad
    141

    Trouwstoet met 25 auto’s houdt politie lang bezig: boetes voor dubbel parkeren en rijden over fietspad

    De politie heeft zaterdag de handen vol gehad aan een trouwstoet met ongeveer 25 auto’s in Den Haag. De voertuigen stonden onder meer geparkeerd op de stoep of het fietspad. Omdat er na waarschuwingen en vorderingen niet werd geluisterd, zijn er tientallen boetes uitgedeeld. Het weekend ervoor moest de politie ook al in actie komen bij een trouwstoet op de A4, waarbij inzittenden op de snelweg zouden zijn uitgestapt.
    Den Haag