Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Bomaanslagen door Gavannio F. waren ‘daden van terreur’: 6 jaar cel plus heropvoeding

Gavannio (‘Gavi’) F. (23) uit Amsterdam-Zuidoost krijgt 6 jaar cel plus een op heropvoeding gerichte maatregel, omdat hij eind 2022 betrokken was bij aanslagen met vuurwerkbommen en brandstichtingen die de rechters bestempelen als ‘daden van terreur’.

Vuurwerkbom, al deels uit elkaar gehaald door de politie.

In de nacht van 27 op 28 december 2022 liet hij een zware vuurwerkbom ontploffen bij een logeeradres van rivaliserende rapper Bastosz, in Amsterdam-Noord. Eerder die nacht had hij in Zuidoost al een auto in brand gestoken, ook met een vuurwerkbom bestaande uit een fles brandstof en twee cobra’s (zwaar vuurwerk).

‘Dreigende boodschap’

Bovendien filmde hij hoe zijn mededader op 8 december 2022 brand stichtte in de brievenbus van het appartement van een vrouw in Almere-Stad, en ook haar auto in brand stak. Dat draaide om een relationele ruzie en op sociale media geplaatste foto’s van seks.

De rechtbank schrijft in het vonnis dat de terreurdaden waren bedoeld om ‘op gewelddadige wijze een dreigende boodschap af te geven’ en ‘schrik aan te jagen’.

F. handelde puur ‘uit financieel gewin’. Hij mag van geluk spreken dat er geen gewonden vielen, maar de schade was groot en de ontploffingen moeten voor de slachtoffers ‘buitengewoon angstaanjagend en bedreigend zijn geweest’ – zoals ze in slachtofferverklaringen ook hebben beschreven.

Gavannio F. moet ook hebben geweten van het pistool dat in de vluchtauto lag, toen de eerder al veroordeelde chauffeur en hij kort na de explosie in Amsterdam-Noord werden aangehouden. Het pistool lag naast hem op de vloer van de vluchtauto en hij stuurde een vriendin berichtjes: ‘We worden geveegd. Hij heeft p in z’n waggie’.

Vete van rappers

Rapper Bastosz, echte naam Lusherno del P., heeft al jaren een vete met leden van gangsterrapformatie Zone6 uit Amsterdam-Zuidoost. F. kent meerdere leden van Zone6. Zelf was hij naar eigen zeggen van 2017 tot 2022 lid van drillrapgroep KSB (Kikkenstein Bende) uit de Bijlmer.

Eerder kregen zijn kennissen Gamillio G. (27) en Hugo G. (23) respectievelijk al 4 jaar en 6 jaar cel voor hun rol als opdrachtgever en mede-uitvoerder van de aanslag bij het huis, waar rapper Bastosz was gezien kort voor de nacht van de bomaanslag, 27 op 28 december 2022.

F. bekende medio april in de rechtbank zijn rol in de aanslagen. Het emotioneerde hem zichtbaar toen de eigenaresse van een van de in brand gestoken auto’s in de rechtszaal vertelde over de impact van de aanslag voor haar huis in Zuidoost.

“Ik kan niet slapen, want ik weet niet of ik het doelwit ben,” zei ze. “Zelfs mijn kinderen vertrouwde ik niet meer, omdat ik me afvroeg of zij iets met criminele zaken te maken hebben. In opdracht van wie is dit? Van elke knal schrik ik wakker.”

Met gebroken stem beloofde F. de 750 euro aan immateriële schade te betalen die zij claimt. “Ik vind het erg dat de slachtoffers in angst leven, en achterdochtig zijn. Ik heb blind gehandeld. Erg om te horen dat ik levens heb verwoest.”

De rechtbank veroordeelt hem ook tot betaling van schadevergoedingen aan de toen afwezige bewoners van een van de twee getroffen huizen in Noord, die veel schade opliepen.

Over de auteur: Paul Vugts werkt sinds 1997 voor Het Parool, met name als misdaadverslaggever. Hij schrijft boeken en maakt met Corrie Gerritsma en Wouter Laumans elke twee weken de Parool Misdaadpodcast.