Direct naar artikelinhoud
Overleven

Van den Brom tekent en wil signaal afgeven: help mee Vitesse te redden

John van den Brom in het Gelredome, terug als trainer van het nu noodlijdende Vitesse.Beeld Pro Shots / Stefan Koops

John van den Brom wordt uit clubliefde trainer van Vitesse, maar de kans dat de club komend seizoen nog bestaat is weer kleiner geworden.

Zelden waren sportieve ambities en voetbaltechnische zaken bij de aanstelling van een trainer zo onbelangrijk als bij die van John van den Brom bij Vitesse. Hij tekende een contract voor een jaar. Veel geld levert hem dat niet op, Van den Brom (57) doet het uit liefde voor de club waar hij als voetballer doorbrak, meer dan 300 wedstrijden voor speelde en als trainer in 2012 Europees voetbal mee haalde.

“Clubliefde bestaat nog, ook in het betaalde voetbal”, zei hij bij zijn presentatie op het trainingscomplex op Papendal. “Ik loop hier nu twee uur rond en het voelt weer als vanouds.” Omdat het noodlijdende Vitesse al is gedegradeerd, zal hij in de eerste divisie moeten beginnen. Tenminste, als de club deze zomer nog bestaat. Die kans wordt met de week kleiner.

Van den Brom deed woensdag dan ook meteen een oproep aan alle fans en sympathisanten van de club. Hij wordt vanaf vandaag een van de gezichten van een geldinzamelingsactie. “Deze prachtige club mag niet verdwijnen. Ik roep dan ook iedere Vitessenaar op om juist nu achter de club te gaan staan, zoals afgelopen zondag. Doe mee, kleur de regio geel en zwart en kom zelf met initiatieven.”

Medio mei moet er al een dekkende begroting zijn

Maar een faillissement is afgelopen week weer iets dichterbij gekomen. De huidige, tijdelijke clubleiding ging er eerder vanuit dat ze van de KNVB tot 15 juni de tijd had om de financiën enigszins op orde te brengen. Maar de licentiecommissie heeft laten weten dat er al op 17 mei een dekkende begroting voor het nieuwe seizoen moet liggen. Anders krijgt Vitesse geen proflicentie en verdwijnt de club uit 1892 uit het betaald voetbal.

Dat wordt een race tegen de klok. De schulden bedragen 18,9 miljoen euro. Vitesse zit door de afgekeurde overname door de Amerikaan Coley Parry zonder geldschieter. De aandelen zijn nog wel officieel in handen van de Rus Valeri Oyf, waardoor Vitesse ook nog steeds tegen de sanctieregels zondigt. Daardoor heeft ING de bankrelatie opgezegd. Het is dus onzeker of de club volgend seizoen nog wel een rekening heeft. Accountantsbureau BDO heeft de jaarrekening niet ondertekend. Het hebben van een accountant is ook een voorwaarde voor een proflicentie.

Van den Brom biedt diensten in natura aan

“We moeten voor medio mei een heleboel realiseren”, zei algemeen directeur ad interim Edwin Reijntjes dan ook. Zo moeten Oyfs aandelen worden overgedragen aan een onafhankelijke stichting. Ook eist de licentiecommissie financiële zekerheid op de korte en langere termijn. Reijntjes: “Het is hier nu echt één voor twaalf. Ik ben een positief mens, maar het is spannend.”

Vitesse hoopt nog altijd dat vermogende mensen uit de regio financieel willen gaan bijdragen. Concreet is dat nog niet geworden. Van den Brom biedt zijn diensten nu op allerlei manieren in natura aan. “John helpt de club op het moment dat dit keihard nodig is. Hopelijk volgen meerderen zijn voorbeeld”, aldus Reijntjes.

Van den Brom wil nu vooral een positief signaal afgeven naar fans en mogelijke geldschieters. “Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt”, zei de oud-trainer van onder meer AZ, FC Utrecht, ADO Den Haag, Anderlecht en Lech Poznan. Afgelopen zondag was Vitesse door een opgelegde straf van de KNVB – 18 punten aftrek door het niet naleven van regels – al gedegradeerd, maar het Gelredome zat aardig vol met 18.000 toeschouwers. Ze zagen Vitesse op karakter winnen van Fortuna Sittard waardoor de club op de ranglijst niet langer -1 punt heeft, maar +2 punten.

Lees ook:

Na alle ellende is in Arnhem de steun voor Vitesse groter dan ooit te voren

De supporters van Vitesse krijgen veel te verduren: puntenaftrek, degradatie, enorme schulden en zorgen over het voortbestaan. Maar juist in deze tijden staan de Arnhemmers achter hun club.