Herdenk ook het leven van mensen met een twijfelachtig verhaal, zoals mijn ‘ome Aart’

Opinie
Schrijver en muzikant Aafke Romeijn ging op zoek naar de waarheid over ‘ome Aart’. Hij kreeg in de oorlog, ergens in Letland, een nekschot. ‘We wilden weten of we hem mochten gedenken op 4 mei, of dat hij een dader was geweest. Ze doet een oproep: vergeet zaterdag niet te denken aan de mensen met een twijfelachtige geschiedenis.
Aafke Romeijn • schrijver en muzikant
woensdag 1 mei 2024 om 14:07 aangepast 18:35
Aafke Romeijn: 'Bijna 45 jaar lang stond mijn vader daar bij de Nationale Dodenherdenking, met de kranslegging, en keken wij naar hem. Eerst met trots, later met spanning.'
Aafke Romeijn: 'Bijna 45 jaar lang stond mijn vader daar bij de Nationale Dodenherdenking, met de kranslegging, en keken wij naar hem. Eerst met trots, later met spanning.' beeld Robin Utrecht

Dit wordt de eerste 4 mei zonder dat ik mijn vader op tv zie. 

Zolang ik me kan herinneren was het traditie: op 4 mei zaten we als gezin voor de tv en wezen we papa aan, elke keer dat hij in beeld verscheen. 

Toen ik volwassen werd en het huis uit ging stuurden mijn zusjes en ik elkaar berichtjes. ‘Die kleine al gespot?’ 

Het is dat kleine mannetje met dat kleine klarinetje (uit de hele prachtige klarinetfamilie koos hij de kleinste, de es-klarinet, als zijn instrument), altijd vooraan in het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. 

Bijna 45 jaar lang stond hij daar, met de kranslegging, en keken wij naar hem. Aanvankelijk vooral met trots, maar sinds 2010 ook met enige angst. Dat was het jaar dat de damschreeuwer de twee minuten stilte verbra..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Je traditie voelen is niet het klakkeloos herhalen van oude stemmen. Het is creatief zoeken naar hoe levenservaring van voorouders vandaag kan helpen.

Als je nooit achterom hebt gekeken, wat geeft dan kracht voor de toekomst? Leer van je traditie

‘Kritiek op je traditie is nodig, schrijft Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris. 'Ze maakt je volwassen en nederig. Maar nu, in de crisis van onze tijd, gaat het om iets anders. Er is genoeg gesloopt en ontworteld.’

Moeten mijn collega’s maar ontslag nemen bij de universiteit in Tel Aviv, terwijl zij regelrecht tegenover de stellingname van Netanyahu staan? Moet ik mijn Iraanse promovendus ook maar wegsturen, omdat ik het niet eens ben met Iran?

Boycotten van Israëlische universiteiten helpt niet. Het is kortzichtig. Was het maar zo makkelijk

Een Nederlandse wetenschapper in de VS legt uit waarom hij voor solidariteit met Gaza is, maar het breken met Israëlische universiteiten de verkeerde benadering vindt: het dupeert de verkeerde mensen.

Een plastic monster, met op de achtergrond het Unilever-kantoor in Rotterdam.

Unilever verpakt boodschappen niet goed. Het bedrijf moet meer doen om minder plastic te gebruiken

Unilever wil graag haar producten duurzaam verpakken, maar zegt dat het duur en lastig is. Het bedrijf mist volgens Freek van Til echter de juiste blik op het hergebruik van plastic.

Zonder inzicht in de motieven voor een abortus te hebben, is het onmogelijk als overheid maatregelen te nemen en hulp te bieden.

Kees van Helden: Onderzoek de motieven voor een abortus, anders kun je vrouwen niet goed helpen

De overheid is ervan overtuigd dat het aantal abortussen omlaag moet, maar is niet bereid te kijken naar de motieven voor abortus. Kees van Helden maakt zich daar grote zorgen over.

Blijkbaar ziet president Biden de noodzaak om islamistische terroristen te bestrijden nu minder dan in 2016 als vicepresident.

Biden is met zijn weigering wapens te leveren gezwicht voor een terreurorganisatie

Het beleid van president Bidem om geen wapens te leveren aan Israël is niet alleen moreel verkeerd; het is ook strategisch onverstandig, betoogt Alexander Zwagerman.

Afbeelding

Wie studenten de les wil lezen, moet eerst ontsnappen aan eigen zwart-witdenken

Door te insinueren dat demonstranten niets geven om het lot van de gijzelaars, wordt volgens Rozemarijn van 't Einde en Remco van Mulligen meegegaan in het zwart-witdenken waarvan het ND-commentaar studenten beticht.