Experts waarschuwen voor Chinese dominantie met windtechnologie

Nieuws
China neemt een steeds dominantere positie in op de markt voor technologie voor windparken op zee en voor groene waterstofproductie. Dit kan gevolgen hebben voor Europa. ‘De geopolitieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn en raken direct het tempo en de kosten van onze energietransitie’, waarschuwen onderzoeksinstituut TNO en het The Hague Centre for Strategic Studies.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 12:14
Afbeelding
beeld anp

De twee instituten hebben samen een analyse gemaakt die laat zien dat China bijna een monopolie heeft op de productie van permanente magneten, een essentieel onderdeel van windturbines. Ook de markt voor elektrolyse voor het maken van groene waterstof ontwikkelt zich de laatste jaren snel in het Aziatische land.

‘De vraag die rijst, is of Europa kiest voor goedkopere Chinese elektrolyseapparaten, of voor investeringen in duurdere, eigen alternatieven voor zekerheid op de lange termijn’, stellen deskundigen van de instituten. Afhankelijkheid van de Chinese producten kan volgens hen een risico zijn ‘aangezien de economische betrekkingen door de situatie in de wereld ineens kunnen verslechteren’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

Afbeelding

Europese groenen spreken schande van Nederlands kabinet in wording

De Europese groenen, waar onder andere GroenLinks bij hoort, zijn verontwaardigd over het 'uiterst rechtse' nieuwe Nederlandse kabinet waaraan de laatste hand wordt gelegd.

Afbeelding

Onderhandelaar naar pro-Palestijnse betogers die UU bezetten

De politie stuurt een onderhandelaar naar de groep pro-Palestijnse demonstranten die een gebouw van de Universiteit Utrecht op het Janskerkhof bezet. Volgens de politie barricaderen de betogers het gebouw met onder meer pallets.

Afbeelding

Verslag woensdagavond naar Kamer, maar akkoord nog niet duidelijk

Het is nog niet duidelijk of het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB woensdagavond nog naar de Tweede Kamer gaat. Wel zeker is dat de twee informateurs hun eindverslag voor middernacht aanbieden aan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma.

Afbeelding

PVV-fractie steunt akkoord dat Wilders sloot over nieuw kabinet

De Tweede Kamerleden van de PVV hebben unaniem ingestemd met de voorwaarden waaronder hun leider Geert Wilders een kabinet wil vormen met VVD, NSC en BBB.

Afbeelding

Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.