Terug naar de krant

63 arrestaties bij protesten tegen ‘autoritaire’ wetswijziging in Georgische hoofdstad Tbilisi

Leeslijst Nieuws
Maatschappelijke onrust Een omstreden wetsvoorstel bepaalt dat organisaties die buitenlandse donaties of subsidies willen ontvangen zich moeten laten registreren als zogeheten ‘buitenlandse agenten’. Dit zorgt al weken voor grote onvrede in Georgië.
Leeslijst

Georgische autoriteiten hebben dinsdagavond 63 mensen aangehouden bij protesten in de hoofdstad Tbilisi. Dat melden internationale persbureaus. Zes agenten zouden gewond zijn geraakt. De demonstranten uitten sinds begin april hun onvrede nabij het parlementsgebouw over een wet die bepaalt dat organisaties die buitenlandse donaties of subsidies willen ontvangen zich moeten laten registreren als zogeheten ‘buitenlandse agenten’. Veel Georgiërs vrezen dat deze „autoritaire” wet zal worden misbruikt om politieke dissidenten te vervolgen.

De wet, die vanaf half april werd behandeld in het Georgische parlement en waarover dinsdag werd gedebatteerd, is nog niet definitief. Na een eerste goedkeuring afgelopen maand wachten nog twee afzonderlijke stemmingen in het parlement.

Lees ook ‘Wij weten wat het betekent om Rusland als buurman te hebben’
Georgiërs in de hoofdstad Tbilisi vieren op 15  december het besluit van de Europese Unie  om hun land de status van kandidaat-lidstaat te verlenen.

Oppositieleider en tegenstander van de wet Levan Khabeishvili zei woensdag zwaar te zijn toegetakeld bij de protesten en voor behandeling naar het ziekenhuis te zijn overgebracht. Hij publiceerde beelden van zijn met blauwe plekken gehavende gezicht en gaf in Georgische media aan de strijd tegen de wet door te willen zetten. „Ik voel geen pijn. Het hoofd zal genezen, het oog zal genezen en het lichaam zal genezen. De strijd tegen de Poetinisten moet doorgaan.” Eerder meldde onder meer persbureau Reuters dat demonstranten die eieren en flessen naar de politie hadden gegooid daarna fysiek werden aangevallen.

De zittende politieke klasse, onder leiding van de regeringspartij Georgische Droom, bewoog zich de afgelopen tijd steeds meer in de Russische invloedsfeer. Het merendeel van de Georgische bevolking zet zich daar echter tegen af. Recente cijfers tonen aan dat 85 procent van de Georgiërs juist voorstander is van een mogelijk lidmaatschap van de Europese Unie. Zolang de omstreden wet op tafel ligt, zo gaf het Europees Parlement afgelopen week aan, kan van een Georgisch lidmaatschap geen sprake zijn.

Correctie (1 mei 2024): in een eerdere versie van dit artikel dat president Salome Zoerabisjvili zich steeds meer naar het Kremlin beweegt. Dat klopt niet. Zij vaart juist een Europese koers. Dat is hierboven aangepast.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in