RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Indirect gevolg

WHO-studie: meer kinderen met overgewicht door coronapandemie

Foto ter illustratie.

De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. Voor het onderzoek werden de ouders van ruim 50.000 kinderen uit de Europese regio bevraagd.

Thuiszitten heeft de fitheid van hun kinderen geen goed gedaan, concludeert de WHO. Het percentage kinderen dat volgens hun ouders een normaal gewicht had, daalde van 82 procent naar 73 procent. Het percentage van de kinderen dat volgens hun ouders overgewicht had, verdubbelde in de onderzochte landen: van 8 procent naar 16 procent.

Voor deze video zocht verslaggever Laura Douma uit waarom gezond eten zo makkelijk nog niet is:

Veel te veel verleidingen overal: waarom gezond eten ons niet lukt

04:08
De voorspelling is dat er alleen maar meer mensen met overgewicht bij komen. Volgens deskundigen is dat geen verrassing.

Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer 'schermtijd', terwijl 28 procent doordeweeks minder in beweging kwam.

Voor het onderzoek werden onder meer ouders uit Italië, Portugal, Turkije en Roemenië bevraagd over de leefstijl van hun kinderen van 7 tot 9 jaar oud. 

Ruim
Lees ook:
Ruim een miljard mensen met obesitas: 'Hoog tijd voor maatregelen'

Uit eerdere onderzoeken werd al duidelijk dat veel kinderen en jongeren zich ook mentaal slechter gingen voelen door de coronapandemie. Deze studie bevestigt dat nog eens: een op de vijf kinderen voelde zich tijdens de 'coronajaren' vaker verdrietig, een op de vier was vaker eenzaam.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS