Terug naar de krant

Paul Auster, bekend van ‘The New York Trilogy’, op 77-jarige leeftijd overleden

Leeslijst Nieuws
Literatuur Paul Auster schreef meer dan dertig boeken. Zijn vaak experimentele werk wordt gekenmerkt door een onbetrouwbare verteller en een veelvuldig verschuivend narratief. Vorig jaar verscheen zijn roman Baumgartner.
Leeslijst

De Amerikaanse auteur Paul Auster, bekend van onder meer The New York Trilogy, is dinsdag op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Dat melden zijn nabestaanden aan Amerikaanse media. Met zijn duistere romans werd hij vanaf de jaren tachtig een van de bekendste auteurs van de Verenigde Staten.

Auster schreef veel over het leven in het naar Breukelen vernoemde New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Hij bleef niet enkel bekend in eigen land, maar maakte wereldwijd furore met zijn postmoderne romans. Met name in Frankrijk, waar hij op jonge leeftijd had gewoond, gold hij als literaire superster. Auster werd in 2017 nog genomineerd voor de prestigieuze Man Booker Prize voor zijn roman 4321, waarin hij vier parallelle versies van het vroege leven van de hoofdpersoon onderzoekt. Vorig jaar verscheen zijn laatste boek: Baumgartner.

Afgewezen door 17 uitgevers

Paul Auster werd in 1947 geboren in een Joods gezin in Newark, even ten westen van New York. Waar veel schrijvers op latere leeftijd pas hun memoires schrijven, was Austers debuut een autobiografie waarin de moeilijke verstandhouding met zijn kort daarvoor overleden vader centraal stond. In 1985 verscheen zijn eerste roman City of Glass bij een kleine Amerikaanse uitgever, nadat maar liefst zeventien andere uitgevers het manuscript hadden afgewezen.

Lees ook ‘Het is veel spannender om met imaginaire personages te leven’
‘Het is veel spannender om met imaginaire personages te leven’

City of Glass, een roman die zoals zoveel van de werken van Auster draait om het omgaan met verlies, werd het eerste deel van zijn befaamde The New York Trilogy. De opvolgers Ghosts en The Locked Room verschenen beide in 1986 en maakten het drieluik compleet. Tegenwoordig wordt de trilogie meestal in één bundel uitgegeven.

Auster was geliefd bij een groter publiek, en werd ook veel bestudeerd door literatuurwetenschappers. De postmoderne insteek van zijn romans ging gepaard met een eenvoudige, goed leesbare schrijfstijl. Zijn omineuze werken karakteriseren zich door een onbetrouwbare verteller, een veelvuldig verschuivend narratief en spel met veranderende identiteiten van de personages. Auster zei zelf te streven naar het ontwikkelen van nieuwe vertelwijzen van verhalen.

Schrijven met de pen

De schrijver bleef zijn hele carrière precies dat: iemand die schrijft, met een pen. Aan computers had hij een hekel en pas wanneer hij een roman met inkt op papier had staan, werkte hij het manuscript met een typemachine uit. Meerdere van zijn boeken werden verfilmd, waarvan de bekendste de film Smoke uit 1995 is met Harvey Keitel en William Hurt in de hoofdrol.

In 2022 overleed Austers 44-jarige zoon aan een drugsoverdosis, nog geen twee weken nadat hij was aangeklaagd voor de dood van zijn 10 maanden oude dochter. Paul Auster laat een echtgenote, de schrijfster Siri Hustvedt, een dochter en een kleinzoon na.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in